Hatástalannak nyilvánítottak két influenzaellenes gyógyszert

Javában tombol az influenzaszezon, de az Egyesült Államokban visszavontak két régebbi influenzaellenes gyógyszert. Az egészségügyi hatóságok kísérletek során bizonyítottnak látták, hogy az amantadine és a rimantadine nevű vírusellenes gyógyszerek az esetek 91 százalékában hatástalanoknak bizonyultak az idén domináns H3N2 vírustörzs ellen.

inluenza, gyógyszer | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Hatékony továbbra is a Tamiflu és a Relenza. A szakemberek szerint köztudott volt, hogy a gyógyszerek a vírusok ellenálló képességének növekedése miatt egyre kevésbé hatékonyak, de azt nem gondolták, hogy ez ilyen gyors folyamat lesz.

– Nem tudjuk pontosan, miért váltak a vírusok ellenállókká ezekkel a gyógyszerekkel szemben – mondja dr. Julie Gerberding, a CDC igazgatója –, lehet, hogy mutációk alakultak ki, bár erre nincs bizonyíték. Az influenza vírusa állandóan változik, és mindig egy lépéssel előbbre jár, mint mi. Nincs semmiféle csodaszer, ami megakadályozza, hogy egyes gyógyszerek hatástalanokká váljanak.

– Tamifluból és Relenzából elegendő van azonban raktáron, mert a világméretű járványra felkészültünk – teszi hozzá a szakember.

CNN
| inluenza, gyógyszer
2006-01-16 19:06:00


Web Design & Development Prowebshop