Fél évig véd az influenzaoltás

influenza, oltás | Népszabadság   Népszabadság
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fővárosi intézete idén 180-190 ezer budapestinek biztosítja térítésmentesen az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ intézetei november elején-közepén küldik ki az oltóanyagot az egészségügyi intézményeknek, háziorvosoknak. Az oltás körülbelül fél évre nyújt védettséget.

Az ÁNTSZ szakemberei minden téli szezonban - októbertől a következő év áprilisáig - figyelemmel kísérik a felső légúti lázas megbetegedések kialakulását, különösen az influenzás eseteket, valamint a kialakuló szövődményeket. A háziorvosok és a kórházak, illetve kerületenként egy-egy nagyobb iskola jelenti az eseteket. Az idős emberek különösen hajlamosak a betegség okozta szövődményekre. Rajtuk kívül veszélyeztetettek a tüdő- és szívbetegségen, daganatos betegségen átesett felnőttek és gyerekek, cukorbetegek, májbetegek, immunkárosodottak, valamint - egy esetleges járvány esetén - a második harmadban lévő állapotosok. Aki nem jut hozzá a térítésmentes ellenanyaghoz, annak a háziorvos írja fel, körülbelül hatszáz forintért. A vírusok állandóan változnak, éppen ezért az influenza iránt fogékonyakat évente tanácsos oltani.

A tüdőgyulladás, a középfülfertőzés, és a gennyes agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozói a pneumococcus nevű vírusok. Becslések szerint Magyarországon évente mintegy kétezer halálos kimenetelű ilyen jellegű fertőzés fordul elő. A szakemberek azt ajánlják, hogy az influenza elleni vakcina mellett ez ellen is oltassuk be magunkat. Különösen indokolt ez a hatvan-hatvanöt évnél idősebbeknél, valamint az idült tüdő- és szívbetegségben, májzsugorban, súlyos vesebetegségben, vérképzőszervi betegségben szenvedőknél. A hatvanöt éven felülieket életük folyamán csak egyszer kell oltani. Másokat öt-tíz évig véd az oltás, melynek ára kilencszáz-ezerháromszáz forint.

| influenza, oltás
2002-07-10 14:59:18


Web Design & Development Prowebshop