Ingyenes az influenzaoltás

gyógyszer, influenza, rendelet | Népszabadság   Népszabadság
Hét évvel ezelőtt azért hoztak létre a ritka, de csak nagyon drágán gyógyítható betegségek medicináinak megvásárlására elkülönített keretet, hogy ellenőrizhetőbb legyen a pénz felhasználása. A különkeretről szóló rendeleteket többször módosították, s a napokban a határozat újabb változata jelenik meg, visszakerül például az influenza elleni védőoltás a keretbe.

Az egészségbiztosító gyógyszerkaszszájából leválasztott 6,6 milliárdos öszszegből részben a fertőző májgyulladásban, bizonyos rosszindulatú daganatokban és örökletes vérzékenységben szenvedők gyógyszereihez, illetve a növekedésükben elmaradóknak szánt hormontartalmú készítményekhez adnak teljes összegű támogatást. Másrészt ebből a keretből vásárolják meg a Magyarországon forgalmazási engedéllyel nem rendelkező készítményeket, például a HIV-fertőzöttek és az akaratuktól független túlmozgásban szenvedők gyógyszereit.

A különkeret terhére rendelhető gyógyszerekről szóló rendelet a közelmúltban kétszer is módosult. Először február közepén Gógl Árpád egészségügyi miniszter törölt hét terápiás csoportot a listáról, egyebek mellett az influenza elleni védőoltást és az AIDS gyógyszereit. Csak később derült ki, hogy ez nem jelenti automatikusan a támogatás megvonását, mindössze arról van szó, hogy más címen fizeti ki a biztosító. A HIV-fertőzöttek gyógyszereit és az influenza elleni oltóanyagot a napokban megjelenő, újabb rendeletmódosításban visszatették az elkülönített keret listájára. Ezt Lampé Zsolt, az OEP főigazgató-helyettese is megerősítette.

A lista változtatásának még nincs vége. Ezúttal a szklerózis multiplexben szenvedők gyógyszereiről kezdeményeztek vizsgálatot. Az Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalása szerint az alkalmazott interferonkészítmények nem javítják számottevően a beteg állapotát. A szakvélemények szerint megfontolandó, hogy egyetlen beteg állapotrosszabbodásának átmeneti megelőzésére kifizetett 8-10 millió forint nem kidobott pénz-e, ha ilyen csekély az eredmény.

Idén a tervek szerint 960 ezren kaphatnak influenza elleni ingyenes védőoltást - mondta a Szent László Kórház tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Vass Ádám, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezető főorvosa. Hozzátette: az idei influenzajárvány nem számított nagymértékűnek, a szövődmények aránya azonban csaknem duplája volt az eddig megszokottnak, a három-öt százalék helyett kilenc százalék. Az orvosok 327 ezer megbetegedést jelentettek, ezek közül 37 végződött halállal. A elhunytak többsége 70 évnél idősebb, krónikus beteg volt.

| gyógyszer, influenza, rendelet
2002-07-10 13:37:38


data-full-width-responsive="true">