Járvány van, influenza nincs

influenza, járvány | Népszabadság   Népszabadság
Megháromszorozódott az elmúlt napokban a lázzal, felső légúti panaszokkal orvoshoz fordulók száma, de a tünetekért továbbra sem az influenza vírusa, hanem más kórokozó a felelős. Az influenza elleni védőoltás nem is véd meg ettől a betegségtől.

Az elmúlt héten naponta 20-25 beteg került a fővárosi Szent László Kórházba magas lázzal, légúti panaszokkal, nehéz légzéssel - tájékoztatta lapunkat Princz Gyula főorvos. Közülük eddig egy beteg bizonyult influenzásnak, őt az A vírus támadta meg. A betegek általában három-négy nap alatt meggyógyulnak.

Nincs influenzajárvány - tájékoztatta lapunkat a megyei járványügyi szakemberek keddi értekezlete után Straub Ilona, az Országos Epidemiológia Központ főigazgatója. A felső légúti panaszokat, a magas lázat más vírusok okozzák. Így a például a szakemberek azonosították az adeno, az RSV, azaz a Respiratory sincitial vírust, valamint a micoplazma kórokozóját. Ezek bármelyike okozhatja a jelenlegi járvány tüneteit.

A háziorvosoktól ingyenesen kapható influenza-védőoltás nem jelent védettséget a mostani fertőzés ellen. Komáromi Zoltán fővárosi háziorvos lapunknak elmondta: az utóbbi napokban 60-70 százalékkal több beteg jelentkezett rendelőjében, mint a korábbiakban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki már megfertőződött, az a saját érdekében maradjon otthon. Pihenéssel három-négy nap alatt meg lehet gyógyulni. Aki viszont betegen is dolgozik, az a szövődmények - arcüreg-, illetve tüdőgyulladás, hörghurut - miatt többhetes gyógyulásra számíthat.

Ütő István, a fővárosi ÁNTSZ osztályvezető főorvosa elmondta: Budapesten a múlt héten mintegy háromezer-nyolcszáz felső légúti megbetegedést jelentettek a háziorvosok, ezen a héten tizenegyezerre nőtt a betegek száma. Heves megyében a múlt héten 1315-en betegedtek meg, azaz mintegy ötszázzal többen, mint az előző hét napban.

A doktorok vény nélkül kapható szereket rendelnek a mostani járványos megbetegedésre - tájékoztatott Pávics László veszprémi gyógyszerész. A terápia vitaminokból, láz- és fájdalomcsillapítókból áll. Ezekért egy-egy beteg 500-1000 forintot fizet. Pávics László arra is felhívta a figyelmet, hogy mielőtt a mostani tünetekre bárki antibiotikumot szedne, kérje ki orvosa tanácsát, mert az indokolatlanul beszedett gyógyszer kárt okozhat. Az antibiotikum ezúttal a legtöbb esetben hatástalan, viszont egyes baktériumokkal szemben kiolthatja a szervezet természetes védekezőképességét.

| influenza, járvány
2002-07-10 15:13:08


data-full-width-responsive="true">