Küszöbön az influenzajárvány

influenza, járvány, ÁNTSZ | Népszabadság   Népszabadság
A kilenc megyében és a fővárosban működő influenzajelentő szolgálat adatai szerint a múlt héten több mint 55 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az idei szezon első halálos áldozatát Győr-Moson-Sopron megyéből jelentették. A szakemberek szerint még nincs országos járvány hazánkban, arról csak akkor beszélhetünk, ha egyik hétről a másikra megduplázódik a betegek száma.

Valószínűleg az influenzavírus szövődményeként kialakult tüdőgyulladásban halt meg egy hatvanhat éves férfi győri otthonában - tájékoztatta tudósítónkat dr. Bajtay András megyei tiszti főorvos, aki elmondta: Győr-Moson-Sopron megyében a lakosság 2,3 százalékát betegítette meg a vírus. A legkevésbé Sopron és környéke fertőzött. Négyszáznyolcvanhét esetben szövődménnyel járt a betegség, a legtöbben légzőszervi bántalmakban szenvednek, hetvenen pedig tüdőgyulladást kaptak.

A múlt héten Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében emelkedett leginkább az orvoshoz fordulók aránya, a fővárosban mindössze 30 százalékkal regisztráltak több pácienst, mint az előző héten.

Tolna megyében influenzajárvány van, a megbetegedések száma ugyanis hirtelen emelkedést mutat, valamint két esetben izolálták is a B vírust - tudatta Brázay László megyei tiszti főorvos. A megbetegedések száma Pakson és környékén a múlt heti adatokhoz képest hatszorosára emelkedett, Bonyhádon megháromszorozódott, Szekszárdon megduplázódott. Az ÁNTSZ megyei intézete a bonyhádi kórház egész területén, a szekszárdi megyei kórházban pedig a szülészeti és újszülöttosztályokon megtiltotta a beteglátogatást.

A legtöbb megbetegedés eddig a 14 év alatti korosztály körében fordul elő, a legkevesebb pedig a 60 év felettiek között, ez utóbbi feltehetően az időben megkapott védőoltásnak köszönhető. A szövődmények tekintetében vezet a torokgyulladás, a mandulagyulladás és a hörghurut, kevesebb a (főként időseknél előforduló) tüdőgyulladás.

Budapesten az iskolai hiányzás sem nőtt a járványra jellemző mértékben, a 30-50 százalékos arány helyett a diákok alig 15 százaléka maradt otthon a napokban. Az eddigi adatok szerint a betegek 36 százaléka 15 éven aluli, egy igazi járványnál ez általában eléri az 50 százalékot, mert a kisgyermekek a fertőzést jellemzően az óvodai-iskolai közösségben kapják meg, és fogékonyabbak a vírusra. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok csak kis számban mutattak ki influenzavírust, jobbára más felső légúti megbetegedést előidéző kórokozót találtak.

Az országos összesítés szerint több mint két és fél ezer esetben regisztráltak a vírusfertőzés talaján kialakuló szövődményt, jellemzően tüdő- és arcüreggyulladást, valamint hörghurutot.

| influenza, járvány, ÁNTSZ
2002-07-10 13:11:20


Web Design & Development Prowebshop