Influenzajárványra készülnek az orvosok

influenza, beteg, Tisztiorvosi Szolgálat | Népszabadság   Népszabadság
Heteken belül influenzajárvány alakulhat ki hazánkban. Néhány megyéből már a fertőzések halmozódását jelentették, a fővárosban pedig az előző héthez képest 30 százalékkal emelkedett az orvoshoz fordulók száma. Hétfőn összeül a budapesti influenzabizottság, öt megyében pedig már működnek a jelentőszolgálatok.

A tisztiorvosi szolgálatok adatai szerint egyre többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel orvosnál, és egyre több gyerek hiányzik az iskolából. Néhány megyében egy gócból kiinduló halmozódást regisztráltak a közegészségügyi szakemberek, így veszélyeztetett területnek számít Békés, Fejér, Hajdú-Bihar,Szolnok, Somogy és Tolna megye - tudtuk meg dr. Straub Ilona főorvostól, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatójától.

Öt megyében már működik a jelentőszolgálat, így Bács-Kiskunban, Fejérben, Békésben, Komáromban és Tolnában már ezen a héten pontosan regisztrálják a betegeket és a kórházba utaltakat, az esetleges szövődmények típusát. Az eddig beérkezett mintákból a laboratóriumokban eddig összesen 16 esetben sikerült bizonyítani, hogy a megbetegedés hátterében az influenza vírusa áll, az A és B törzs jelenléte egyelőre fele-fele arányban mutatható ki.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vezetősége hétfőre összehívta az influenzabizottságot.

Dr. Ütő István főorvos kérdésünkre elmondta, a rendelkezésére álló adatok szerint az iskolai hiányzások még mindig nem haladták meg a 12 százalékot. A háziorvosoknál egyetlen hét alatt csaknem tízezren jelentkeztek influenzához hasonló tünetekkel, az előző hetihez képest 30 százalékkal többen.

Az elmúlt hetekben naponta három-öt beteget küldtek influenzaszerű fertőzés súlyos tüneteivel, illetve már szövődményeivel a Szent László Kórházba, ezen a héten már volt olyan nap, hogy 10-15 beteget vettek fel hasonló okból - tudtuk meg dr. Rapi Katalintól, a kórház főigazgatójától.

Egy hét alatt 2735 akut légúti beteget regisztráltak, a korábbi hat helyett - ezen a héten - 402 influenzás beteget jelentettek az orvosok - tudtuk meg dr. Fekete Mártától, a Heves Megyei ÁNTSZ járványügyi osztályán dolgozó tisztiorvostól. A megbetegedések zömmel az általános iskolás korosztályra jellemzőek. Eddig három iskolában szüneteltetik a tanítást, mert a tanulók több mint a fele megbetegedett, és a pedagógusok közül is sokan ágynak estek. A megyei szolgálat február 7-től állítja fel az influenzajelentő szolgálatot, egyelőre influenzavírust még nemmutattak ki a betegeknél. Tolna megyében az elmúlt héten 866-an fordultak a háziorvosukhoz felső légúti tünetekre panaszkodva. A betegek mintegy negyven százaléka 14 éven aluli gyermek, további harminc százaléka 15-24 év közötti - mondta tudósítónknak dr. Szűcs Mária, az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője.

Szolnok megyében az influenzaszerű megbetegedések ugrásszerű emelkedése miatt több intézmény bezárta kapuit. Kétpón az általános iskolások és az óvodások otthon maradnak ezen a héten, és látogatási tilalom van a tiszafüredi református gyermekotthonban is. Főképpen Tiszafüreden, Törökszentmiklóson, valamint a Jászság falvaiban fordultak elő nagy számban felső légúti panaszokkal és magas lázzal járó megbetegedések, nagyobb részt a tizennégy év alatti gyerekeknél.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megnőtt a felső légúti hurutos megbetegedések száma a 30 éven aluliak körében, ezért február 1-jétől influenzajelentő szolgálatot tart majd fenn az ÁNTSZ. A megyében mintegy száz influenzás beteg van, de még nem lehet járványról beszélni - jelentette ki tudósítónknak dr. Kósa Zsigmond megyei tiszti főorvos.

| influenza, beteg, tisztiorvosi szolgálat
2002-07-10 13:07:09


Web Design & Development Prowebshop