Növeli a narkolepszia kockázatát a sertésinfluenza elleni védőoltás

A sertésinfluenza elleni Pandemrix oltás megnöveli a narkolepszia alvászavar kockázatát egy francia tanulmány szerint.

Az oltás nemcsak gyermekeknél és fiataloknál, hanem felnőtteknél is növeli a betegség kialakulásának rizikóját - mondta el Antoine Pariente, a tanulmány koordinátora.

Finnországban és Svédországban már korábban bizonyították a kockázatot.

Az új, csütörtökön Stockholmban bemutatott francia tanulmány szerint a 19 év alattiaknál ötszörösére, idősebbeknél 3,5-szeresére növekszik a narkolepszia kialakulásának kockázata az oltóanyag hatására.

A narkolepsziában szenvedő betegnél napközben is erős álmosság jelentkezik, amely kontrollálhatatlan alvási szakaszokkal társul. A ritka betegséget hirtelen izomelgyengülések is kísérhetik.

A brit cég által készített Pandemrix oltóanyagot Németországban is bevetették a sertésinfluenza elterjedésétől tartva. Az anyag olyan erősítő összetevőket (adjuvánsokat) is tartalmaz, amelyek effektívebbé teszik az oltást, de erősebb mellékhatásokat is okoz.

Franciaországban az egészségügyi hatóságok csütörtökig a beoltott páciensek körében 51 narkolepsziás esetet regisztráltak, közülük 47-en Pandemrix anyagot kaptak.

A sertésinfluenza 2009 elején indult el Mexikóból és terjedt el az egész világon. Júniusban a Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványt hirdetett, amit csak 2010 augusztusában, az influenzahullám lecsendesedése után vontak vissza.
| sertésinfluenza, védőoltás, narkolepszia, alvászavar
2012-09-24 06:50:57
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop