Hirdetés

Tanulságok az eljövendő influenzajárványok idejére

Az 1918-1919-es influenza (világjárvány) pandémia halálos áldozatait nem önmagában az influenzavírus szedte, számoltak be kutatási eredményeikről amerikai kutatók. Azt derítették ki, hogy a legtöbb halálos áldozat az influenzavírus fertőzést követően kialakult bakteriális tüdőgyulladás miatt hunyt el.

influenza, járvány, tödőgyulladás |

InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.

A tüdőgyulladást az orrban és torokban normálisan is jelenlevő baktériumok okozták, melyek a vírus által roncsolt, ellenállásra képtelen légúti nyálkahártya mentén jutottak le a tüdőbe.

Közleményükben az 1918-as influenza pandémiával foglalkozó, korabeli és modern, kórbonctani és orvostörténeti bizonyítékokat sorakoztatnak fel. A bizonyítékok pedig azt a vélekedést támasztják alá, hogy a vírusfertőzés után kialakult bakteriális tüdőgyulladás okozta a halálos kimenetelű megbetegedések nagy részét. Dióhéjban: a vírus adta az első balegyenest, majd a baktérium ütötte ki végleg az áldozatot.

Jeffery Taubenberger, M.D., Ph.D., patológus 1918-1919-ben az Egyesült Államok katonai bázisain influenzafertőzésben elhunyt 58 katona tüdejéből származó mintákat vizsgált meg. A mintákat, melyeket parafinba ágyazva őriztek meg, a mikroszkópos kiértékelés céljából újrametszették és újrafestették.

A vizsgálatok során az elsődleges, vírus okozta tüdőgyulladásra jellemző elváltozásoktól kezdve, a szöveti újjáépülés, regeneráció jelein át, a súlyos, heveny, másodlagos bakteriális (baktériumok okozta) tüdőgyulladásra jellegzetes eltéréseket látott. A legtöbb esetben, a halál bekövetkezte idején a domináló szövettani eltérés a bakteriális tüdőgyulladás képe volt.

Sikerült kimutatni azt is, hogy a vírus elpusztította a hörgőket bélelő sejteket, köztük a légutakat normál esetben „tisztán tartó”, seprűszerű nyúlványokkal ellátott kefesejteket. A kefesejtek pusztulása pedig az összes légúti sejtet – beleértve a tüdő sejtjeit is – fogékonnyá tette az orrból és a torokból, a „frissen letaposott úton” keresztül levándorló baktériumok támadásával szemben.

A kutatók, saját vizsgálataik elvégzése mellett, áttanulmányozták, az 1918-1919-es pandémiával kapcsolatos, patológiai és bakteriológiai vonatkozású, összes tudományos közleményt. Az 1919-1929 közötti időszakban megjelent közel 2000 tudományos írás közül 118 összefoglaló bonctani közleményt választottak ki a kutatók. A 15 országból származó patológiai beszámolókban összesen 8398 egyén boncolásáról adtak számadást a szerzők.

A cikkekben „egyértelműen és következetesen a légúti flóra által kiváltott, másodlagos bakteriális tüdőgyulladást jelölték meg az influenzafertőzést követően elhunytak leggyakoribb halálokaként” – árulta el Dr. Morens. A kor patológusai között csaknem teljes volt az egyetértés afelől, hogy a halálozásért nem az akkor még azonosítatlan influenza vírus, hanem a többféle baktérium által, másodlagosan okozott, súlyos tüdőgyulladás volt a felelős.

A korabeli szakértők úgy vélték, hogy a másodlagos, bakteriális fertőzések hiányában sok halálozás elkerülhető lett volna. Az antibiotikumok széles körű elérhetősége valóban kulcsfontosságú szerepet játszhatott abban, hogy a 20. század további influenza világjárványai (főleg az 1957-es és 1968-as járvány) során világszerte alacsonyabb volt a halálozási arány, jegyezte meg Dr. Morens.

A szerzők elismerik, hogy a következő influenza pandémia kórokozója és ideje nem jósolható meg teljes biztonsággal, miképpen a világjárványt okozó vírus virulenciája (pusztító ereje) sem becsülhető meg előre; mindazonáltal elképzelhető, hogy – az 1918-ban történtekhez hasonlóan – a vírus által okozott károsodások után egy bakteriális invázió következzék be. Nézetük szerint ezért, a jelenleg zajló pandémiás előkészületeknek az új vagy jobb influenza oltóanyagok és vírusellenes gyógyszerek kifejlesztése és raktározása mellett, baktérium elleni oltások és antibiotikumok készletezésére is ki kell terjedniük.

influenza, járvány, tödőgyulladás

2008-09-07 18:26:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop