Hirdetés

Természetes vírusellenes fehérjéket fedeztek fel

Sejtekben lévő antivirális hatású fehérjéket fedeztek fel amerikai kutatók, melyek természetes úton harcolnak az influenzafertőzés ellen. Amint a Cell című szaklap csütörtöki számában megjelent tanulmányban a Harvard egyetem kutatói írták, egy géncsalád tagjai a sejtekben őrszemként viselkednek, védik azokat a behatoló influenzavírusok ellen. A vizsgált fehérjék nem védtek a HIV és a hepatitisz C ellen, ám számos más esetben eredményesen szálltak szembe a vírusokkal, például a sárgalázat okozó kórokozóval is.

vírus, védekezőképesség, fehérje |

MTI Hírek 2009 ;6

Stephen Elledge és kutatócsapata szisztematikusan, egyenként kapcsolt ki géneket, majd influenzavírussal próbálta megfertőzni a sejteket. Ezzel a módszerrel bukkantak rá az IFITM3 jelű antivirális fehérjék csoportjára.

Amikor túltermeltették a sejtekkel ezeket a fehérjéket, tovább javult a sejt influenzával szembeni ellenállóképessége. A fehérjék képződésének kikapcsolásakor viszont 5-10-szer gyorsabban szaporodtak a vírusok. "Ez azt jelenti, hogy a sejtjeinkben létezik egy mechanizmus, amely a bejutó vírusok 80-90 százalékát blokkolni képes" - mondta Elledge.
vírus, védekezőképesség, fehérje

2019-01-26 12:30:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop