Új influenza elleni gyógyszer

Az FDA 20 év után engedélyezett egy új influenza elleni gyógyszert. A Xofluza (baloxavir marboxil) influenza elleni antivirális készítményből a tünetek (láz, fájdalom, orrfolyás) megjelenésétől számított két napon belül mindössze egy tablettát kell bevenni.

influenza, Xofluza, FDA, Tamiflu | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.
A

a vírus egyik szaporodásért felelős enzimjét blokkolja, így elvileg még a korábbi szerekre rezisztens vírusok ellen is hatékony, legalábbis kezdetben. A Xofluza az influenzavírus A és B törzsei ellen, illetve az emberi fertőzéseket is okozó madárinfluenza-törzsek (pl. a H5N1 és a H7N9) ellen is hatásosnak bizonyult.

Az új készítmény sem csodaszer, ráadásul a kisgyermekeknél nem is engedélyezett a használata, ezért a CDC erősen javasolja minden 6 hónaposnál idősebb gyermek lehető legkorábbi, de legfeljebb október végéig történő beoltását.

A Xofluzán kívül számos influenza elleni gyógyszer létezik, az egyik legismertebb a Tamiflu (oseltamivir), de egyik sem képes gyorsan meggyógyítani a fertőzést. Ráadásul az influenzavírus gyorsan mutálódik, és számos törzse fertőz egyszerre a téli időszakban, ezek közül több is rendelkezik valamilyen rezisztenciával egyes gyógyszerek ellen.

Az FDA a készítményt két klinikai vizsgálat adatai alapján engedélyezte, melyekbe összesen 1832 beteget vontak be. Mindkét vizsgálatban sokkal gyorsabban épültek fel a Xofluzával kezeltek, mint a placebot kapó betegek, illetve az egyik vizsgálat eredményei nem mutattak ki jelentős különbséget a Tamiflu és a Xofluza hatásossága között.

A leggyakoribb mellékhatások a hasmenés és a hörghurut voltak. További vizsgálatok szükségesen annak megállapítására, hogy a készítményt biztonságosan szedhetik-e gyerekek, illetve, hogy valóban csökkenti-e a kórházi felvételi és halálozási arányt.

| influenza, Xofluza, FDA, Tamiflu
2018-11-07 11:56:46
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop