Hirdetés

Univerzális influenzaoltás

Elsőként jutott túl a klinikai tesztek első fázisán egy univerzális influenzaoltás, amelyet oxford-i kutatók fejlesztettek ki.

univerzális influenzaoltás, influenza, influenza oltás, védőoltás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Az Oxford-i Egyetem Jenner Intézete és a Vaccitech biotechnológiai cég kutatóinak univerzális oltóanyaga az influenzavírus összes törzse ellen felveszi a harcot. A vakcinát kétéves vizsgálattal, több mint kétezer résztvevővel tesztelik.

A jelenlegi védőoltásokat évről évre megváltoztatják, hogy az adott időszakban fertőző vírustörzsekhez igazítsák. Ezek az oltások nem mindig védik egyformán jól a beoltottakat, különösen a gyengébb immunrendszerű idős embereket.

Az új oltóanyag a vírus felszínén található fehérjék helyett a belsejében lévőket használja. A felszíni fehérjék gombostűként állnak ki a vírusból és folyton változnak, míg a belsejében lévők állandóak.

Az új vakcina az immunrendszert arra készteti, hogy a vírusölő T-limfocita immunsejteket hozza működésbe ahelyett, hogy ellenanyag termelését váltaná ki.

A kutatók azt remélik, hogy az új vakcina tartósabb és jobb védelmet biztosít szezonális oltással együtt használva. Az oltóanyag biztonságát már korábban tesztelték, a tesztek középső szakaszához ebben a szezonban legalább 500 brit önkéntest toboroznak. A végső szakasz a 2018-19-es szezonban lesz.

univerzális influenzaoltás, influenza, influenza oltás, védőoltás

2017-10-04 22:59:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop