"Szuper antitest" az influenza ellen

Felfedezték brit és svájci kutatók az első olyan ellenanyagot, amely az influenza A vírus minden típusával képes felvenni a küzdelmet.


Sikeres az influenza elleni univerzális vakcina tesztje

Brit kutatók sikeresen teszteltek egy vakcinát, amely többféle influenzatörzs ellen működőképes lehet - közölte a The Guardian című napilap. Az Oxfordi Egyetem kutatói által kifejlesztett új vakcina működési módja eltér a hagyományostól, mert nem a vírus felszíni burkán lévő fehérjéket támadja, hanem a vírus belsejében lévő fehérjéket. A vírus belsejében lévő két fehérje igen hasonló a különböző influenzatörzseknél, és kevésbé hajlamos mutálódni, ami azt jelenti, hogy egy ilyen típusú vakcinát nem kellene évről évre folytonosan az újonnan megjelelő vírusváltozatokhoz igazítani.


A H1N1-fertőzésen átesett emberek különleges védettséget szerezhettek az influenzavírusokkal szemben

A vizsgált H1N1-fertőzésen átesett emberek szervezete olyan antitesteket termelt, melyek az influenzavírusok széles köre ellen védettséget nyújtanak számukra a későbbiekben - közölték eredményeiket hétfőn amerikai kutatók.


Lesz-e egyszeri influenzaoltás?

Az influenzavírusok annyira gyorsan mutálódnak, hogy mindeddig nem sikerült olyan oltóanyagot kikísérletezni, amely egyetlen alkalommal beadva is hatékony lenne valamennyi változat ellen. Újabban azonban úgy tűnik, egy szintetikus verzió képes lesz megoldani ezt a régi problémát.


Általánosan védhet az influenza ellen egy antitestünk

Az emberi test előállít egy ritka antitestet, amely hatékony minden influenzavírus ellen, és termelődésének fokozásával általános influenza elleni kezelést lehetne kidolgozni - közölték amerikai kutatók hétfőn.


Oltani vagy nem oltani? Még mindig ez a kérdés!

Egy, a H1N1 vírus okozta járvány szakmai megítélését vizsgáló nemzetközi kutatás szerint az orvostársadalom tagjainak véleménye mind a betegséget, mind a helyzet kezelését illetően erősen megosztott. Sok szakember szerint az oltás nem javasolt, a kormányok fellépése nem elég hatékony, ráadásul a média túldramatizálja a krízist…


Természetes vírusellenes fehérjéket fedeztek fel

Sejtekben lévő antivirális hatású fehérjéket fedeztek fel amerikai kutatók, melyek természetes úton harcolnak az influenzafertőzés ellen. Amint a Cell című szaklap csütörtöki számában megjelent tanulmányban a Harvard egyetem kutatói írták, egy géncsalád tagjai a sejtekben őrszemként viselkednek, védik azokat a behatoló influenzavírusok ellen. A vizsgált fehérjék nem védtek a HIV és a hepatitisz C ellen, ám számos más esetben eredményesen szálltak szembe a vírusokkal, például a sárgalázat okozó kórokozóval is.


Veszélyesebb a vírusnál

Kör e-mail terjed a világhálón, mely azt állítja, hogy a H1N1 elleni védőoltás veszélyes, és világjárványt fog okozni. Kérjük olvasóinkat, ne dőljenek be ennek a butaságnak!


Tények és tévhitek az új influenzával kapcsolatban

Úgy tűnik, az új influenzáról szóló hírek gyorsabban terjednek, mint maga a vírus. Sokan mérik a lázukat és tesznek fel többek közt olyan kérdést, hogy viseljenek-e maszkot. Az amerikai járványügyi központ állásfoglalásai alapján közölték az alábbi kérdéseket és válaszokat.


A 20. század legtöbb áldozatot követelő járványai

A WHO világméretű aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nevezte a sertésinfluenza kitörését. A szakemberek azon dolgoznak, hogy megelőzzék az esetleges világjárvány, pandémia kialakulását.


| | | 4 |

Web Design & Development Prowebshop