Hirdetés

Majdnem minden ötödik gyomor- és bélhurutot a norovírus okozza

Majdnem minden ötödik gyomor- és bélhurutos megbetegedést a norovírus okozza világszerte - állapította meg egy átfogó, új kutatás.

norovírus, gyomor- és bélhurut, hasmenés |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A The Lancet brit orvosi hetilapban közzétett tanulmány szerint a vizsgált gyomor- és bélhurutos, vagyis hányással, hasmenéssel járó esetek 18 százaléka a norovírus számlájára írható. A mikroba annyira fertőző, hogy már húsznál is kevesebb vírus is elegendő ahhoz, hogy betegséget okozzon, egyetlen gramm emberi ürülékben azonban ennek sokszorosa, egymilliárd is található.

Norovírus elleni nincs védőoltás, a kutatók szerint azonban szüksége lenne rá. Az atlantai járványügyi központ Benjamin Lopman vezette kutatócsoportja 175 tanulmány adatait tekintette át. A publikációk 48 országban az elmúlt évben lezajlott, több mint 178 ezer gyomor- és bélhurutos betegségről számoltak be.

A norovírus-fertőzötteknek csak 17 százaléka szorul sürgősségi ellátásra és tartós kórházi ápolásra, tehát a kórokozó nemcsak súlyos, hanem könnyebb lefolyású eseteket is előidéz, és ez utóbbiak a gyakoribbak.

Halálos megbetegedést is okoz a norovírus: az Egyesült Államokban évente körülbelül 800 eset vezethető vissza rá. Előfordulása a fejlődő és a fejlett országokban hasonló, ami azt mutatja, hogy a novovírust, eltérően a baktériumoktól és a parazitáktól, nem lehet az ivóvíz minőségének és a higiéniás körülményeknek a javításával megfékezni - idézte Lopman szavait közleményében a Lancet.

Gyomor- és bélhurutban évente 1,45 millióan halnak meg a világon, Afrikában és Délkelet-Ázsiában az öt év alatti gyermekhalálok több mint negyede írható a számlájára az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai alapján.

A norovírus főleg ott okoz problémát, ahol az emberek össze vannak zsúfolva és ugyanazt eszik: például tengeri körutazáson vagy osztálykiránduláson.

norovírus, gyomor- és bélhurut, hasmenés

2014-07-01 02:15:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop