Az Epstein-Barr vírus titkai

Az emberek több mint 95 százaléka fehérvérsejtjeiben hordozza az Epstein-Barr vírust. Vannak, akik fertőző mononukleózis útján kapják meg. A legtöbb embernél megfázás-szerű tünetekkel jár, de ha valaki egyszer megkapta a herpeszvírusnak ezt a típusát, élete végéig hordozni fogja.

Epstein-Barr, Epstein-Barr virus, Epstein-Barr vírussejt, Epstein-Barr vírus, Epstein-Barr vírussejt | The New York Times Health News Service   Medincorp | Ungar, E.

Azoknál, akiknek le van gyengülve az immunrendszere, például az AIDS-betegeknél vagy akiken szervátültetést vagy csontvelő-átültetést végeztek, a vírus rákot okozhat.

A Science című folyóirat október 8-i számában a University of North Carolina és az oszakai egyetem kutatói génmanipulált egerek segítségével betekintést nyertek abba, milyen stratégia segítségével rejtőzik el az Epstein-Barr vírus a sejtekben.

Azt figyelték meg, hogy a vírus valósággal rabul ejti az immunrendszerünket. A vírus megfertőzi az immunsejteket, majd olyan fehérjét termel, ami szaporodásra ösztönzi ezeket a sejteket. A sejtek ezután a lépben és a nyirokcsomókban telepeket, úgynevezett germinális központokat hoznak létre, amelyek a szervezetben már meglévő csíragócok mellett helyezkednek el. Itt évtizedekig is megbújhatnak. Ha a szervezetet megtámadja egy vírus, ezek a sejtek viszonylag kis számban előbújnak a csíragócokból. A legtöbb ember szervezetében egymillió normális fehérvérsejtre 1-3 Epstein-Barr vírussejt esik, és az Epstein-Barr vírus rejtve marad a gócokban.

"Ez a vírus valóban zseniális" - mondja Nancy Raab-Traub, a Lineberger Comprehensive Cancer Center kutatója, a Chapel Hill-i University of North Carolina mikrobiológia- és immunológus-professzora.

"Az Epstein-Barr vírus drasztikusabban változtatja meg a limfociták biológiáját, mint gondoltuk volna - jelentette ki dr. Elliott Kieff a Harvard Medical School kutatója. - Ez a tanulmány arra is utal, hogy az Epstein-Barr vírussal megfertőzött sejtek amikor kijönnek a csíragócokból a véráramba, még mindig képesek megtámadni a betolakodó vírusokat. Így a legtöbben egész jól eléldegélünk az Epstein-Barr-féle vírussal."

Az egészséges immunrendszer felismeri az Epstein-Barr sejtek által termelt fehérjéket és elkülöníti őket. A legyengült immunrendszernél azonban a sejtek a véráramban szaporodnak, így magukban, maguktól elrákosodhatnak.

Raab-Traub professzor véleménye szerint azon kívül, hogy ez a tanulmány mélyítette tudásunkat az Epstein-Barr vírusról, közelebb viheti a tudósokat a vírushoz kötődő rákok antivirális kezeléséi módjainak kifejlesztéséhez.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Epstein-Barr, Epstein-Barr vírus, Epstein-Barr vírussejt
2002-08-01 00:37:37
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop