Egy csók, és más semmi?

Egy csók, és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven "csókbetegségnek", de becézik egyszerűen "monónak", és emlegetik mirigylázként is. Orvosi neve: mononukleózis.


A „csókbetegség” az influenzához hasonló tüneteket is okozhat

Elsősorban serdülők és fiatalok betegsége, cseppfertőzés útján, akár egy csókkal is könnyen terjed. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségével bemutatjuk, hogy milyen tünetekről ismerhetjük fel a csókbetegséget.


Mononukleózis infekcióza

A mononukleózis infekcióza nevű betegséget a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr-vírus okozza, és lázzal, torokfájással, illetve megnagyobbodott nyirokcsomókkal jár.


Mononucleosis infectiosa

Az EB-vírus egyedülálló biológiai tulajdonsága, hogy emberi béta-lymphocitákat aktivál, szaporodó sejtekké képes átalakítani.


Az Epstein-Barr vírus titkai

Az emberek több mint 95 százaléka fehérvérsejtjeiben hordozza az Epstein-Barr vírust. Vannak, akik fertőző mononukleózis útján kapják meg. A legtöbb embernél megfázás-szerű tünetekkel jár, de ha valaki egyszer megkapta a herpeszvírusnak ezt a típusát, élete végéig hordozni fogja.


Web Design & Development Prowebshop