Hirdetés

Nátha, influenza vagy tüdőgyulladás?

Ezeknek a gyakori betegségeknek a tünetei sok esetben hasonlók, de az orvos csak a laborvizsgálatok eredményinek birtokában tud pontos választ adni. A leletekre azonban gyakran napokat kell várni. Amerikai kutatók szerint a vérből már a tünetek megjelenése előtt kimutatható, miről van szó.

nátha, influenza |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

Egy 60 egészséges önkéntes részvételével lefolytatott vizsgálatban a résztvevőket felső légúti fertőzésnek és influenzavírusnak tették ki, majd a 30 gén esetében állapítottak meg változásokat, amelyek a szervezet immunválasza során keletkeztek.

A genomikus „jel” elég határozott ahhoz, hogy azonosítani lehessen, a fertőzés vírusos vagy bakteriális eredetű-e. A szervezet immunrendszere ugyanis gyorsan és specifikus módon reagál a vírusra, szemben a baktériumra adott immunválasszal, mondja a vizsgálat vezetője, dr. Aimee Zaas, a durhami egyetem infektológusa.

– A génexpresszió adatainak felhasználásával megtudhatjuk, melyik kórokozó az, amelyikra a beteg épp reagál – mondja a kutató. – Jelenleg, míg az orvos meg nem kapta az eredményeket, a kezelés módját csak találgatással állapítja meg. Fontos pontosan tudni, mi okozta a fertőzést, mert az befolyásolja a beavatkozás gyorsaságát és a kezelés módját.

Ez az új megközelítés pontos és személyre szabott terápiát tesz lehetővé a fertőzések esetében, ami jobb nemcsak a betegnek, de közegészségügyi szempontból is óriási előnyei vannak.

(A vizsgálat etikailag erősen megkérdőjelezhető, bár önkéntesekről van szó – Szerk.)

Health.com
nátha, influenza

2009-08-13 09:39:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop