A "kerge-marha kór" eredetének új bizonyitékai.

A tudósok, egy friss közlemény szerint, megtalálták az első direkt bizonyitékot a kerge-marha kór és egy, az emberben halálos agyi megbetegedés kapcsolatára vonatkozóan. Ezek az eredmények megerősitik azt a szélesen elterjedt szemléletet, ami szerint a Creutzfeld- Jakob kórnak (CJD) egyik uj variansa a brit szarvasmarhák kerge-marha betegségéből, vagy másnéven szivacsos bovin encephalopathiájából (BSE) származik.

CJD, BSE, betegség, prionok, spongiosus, encephalopathiák, enkefalopátia, Creutzfeld-Jakob, prion, kergemarhakór | The New York Times Health News Service   Medincorp | Charnow, J. A.

A CJD és BSE az átvihető spongiosus encephalopathiák betegségcsoportjába sorolhatók. A kórokozó ismeretlen, de az uralkodó elmélet szerint prion proteinek - a normális testfehérjék kóros formái. A londoni St. Mary's Medical School kutatói Dr. John Collinge vezetésével a prionok biokémiai ujjlenyomatát keresték a CJD varians, a klasszikus CJD és BSE kórképekben.

Azt találták, hogy a prionok biokémiai ujjlenyomatai azokból a betegekből, akik CJD varainsban haltak meg, megfeleltek az BSE-vel kisérletesen megfertőzött egerek és makákó majmokban talált prionokénak, de különböztek a humán CJD betegek prionjainak lenyomataitól. Az új hir egy brit lapban, a Nature-ben jelent meg.

"Ez a közlemény biztosan állítja, hogy valamilyen kapcsolat van a CJD varians és a BSE között", mondta Dr. Frank O. Bastian, a Mobil városi Dél Alabamai Egyetem a egyik CJD szakértője. Bastian ugy gondolja, hogy a spongiosus encephalopathia kórokozója egy hagyományos mikroorganizmus, mint pl. egy baktérium, és nem a prionok, bár a prionok részt vesznek a betegség kialakulásában.

Collinge és munkatársainak eredményei "rendkívül fontosak és komoly jelentőségűek", mert ez az első bizonyíték egy állat szivacsos encephalopathiája és egy emberi betegség között levő kapcsolatra, mondta Dr. Clarence J. Gibbs, a Bethesda Md-beli National Institute of Health Központi Idegrendszeri Kutatási Laboratoriumának vezetője. A Collinge és csapata által felfedezett komoly bizonyítékok ellenére Gibbs azt állitja, hogy nem hiszi, hogy az új leletek bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a BSE kórokozója okozza a CJD variánst.

Egy új közleményhez fűzött kiadói megjegyzésben Dr. Adriano Aguzzi és Dr. Charles Weissmann, Svájcban, a Zürichi Egyetemen azt állították, hogy az új leletek "elősegíthetik a humán és állati prion-betegségek osztályozását". 1995 március 20.-n az Egyesült Királyság kutatói közölték, hogy 10 brit lakos, akik CJD variánsban haltak meg, betegségüket valószínűleg BSE kórokozóval fertőzött marhahús fogyasztásával kapták meg.

A kutatók ezt az összefüggést közvetett bizonyítékok alapján állították. Emberek megkapták a betegséget a marhák BSE járványa során és a BSE-ben szenvedő szarvasmarhából és a CJD variánsban szenvedő emberből vett agyi szövetminták azonos típusú szövettani károsodást mutattak. Továbbá a kutatók kimutatták, hogy állatokban BSE-t okozhat, ha BSE-vel fertőzött marhák agyával etették azokat. A CJD variáns az embereket sokkal fiatalabb korban támadhatja meg, mint a típusos klasszikus CJD, ami általában az 50-60 éveseket érinti. A legtöbb ember, aki CJD variánsban betegedett meg, fiatalabb mint 40 éves, és néhányan csupán tizenévesek voltak.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| CJD, BSE, betegség, prionok, spongiosus, encephalopathiák, enkefalopátia, Creutzfeld-Jakob, prion, kergemarhakór
2002-07-31 18:14:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop