Creutzfeldt-Jakob-kór: antitest kezelés

Először adott engedélyt a brit gondnoksági bíróság egy Creutzfeldt-Jakob-szindrómás (CJD) beteg úttörő antitestes kezelésére, A betegnek sporadikus CJD-je van, ami az agysorvadással, szellemi leépüléssel járó, jelenleg gyógyíthatatlan betegség leggyakoribb formája embereknél.

prion, kergemarha-kór, Creutzfeld-Jacob betegség, CJD | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

A sporadikus CJD akkor lép fel, amikor az emberi szervezet prionfehérjéje kóros formát öltve felhalmozódik az agyban. Ez a változat különbözik attól, amely kergemarha kóros, vagyis szivacsos agyvelő-elfajulásos (BSE) állat belsőségeinek evésével kapható el.

A mesterségesen előállított antitest a tudósok szerint megakadályozza, hogy az abnormális prionok az egészséges fehérjékhez kapcsolódjanak és növekedésükkel pusztítást végezzenek az agyban.

A University College London kórháza (UCLH) először készül alkalmazni az antitestet, miután az illetékes brit bíróság megerősítette, hogy az új eljárás használata törvényes és a beteg érdeke, hogy kezeljék vele.

"Nem tudjuk, milyen eredménnyel járunk, de a laboratóriumi tesztek alapján az ellenanyag képes kezelni a prion fertőzést. A kulcskérdés az, hogy a szerből elegendő mennyiség hatol-e át a vér-agy gáton. Különleges óvatossággal fogunk eljárni szigorúan ellenőrzött körülmények között" - mondta John Collinge, az egyetem prion-kutató intézetének vezetője, aki az eljárás kifejlesztését vezette.

A UCLH országos prion klinikája becslése szerint évente nagyjából 120 betegnek lehet sporadikus CJD-je.

A beteg, aki családjával együtt támogatta a kórház bírósági kérelmét, vénásan kapja majd a gyógyszert. Az orvosok többfelé kimenetelre is felkészültek: lehet, hogy nem lesz mérhető eredménye a kezelésnek, és arra is, hogy a lelassul vagy megáll a sorvadás.

Nem várják, hogy a már meglévő agyi károsodás meggyógyul. A bíróság engedélyét fontos lépésnek tartják a gyógyíthatatlan betegség elleni küzdelemben.

| prion, kergemarha-kór, Creutzfeld-Jacob betegség, CJD
2018-10-11 15:13:04

Web Design & Development Prowebshop