A kergemarhakór a betegség emberi változatából alakult ki?

Egy új elmélet szerint a szivacsos agysorvadás (más néven kergemarhakór vagy BSE) első előfordulását emberi maradványokkal fertőzött állati takarmány okozhatta.

BSE, kergemarhakór | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Jelenleg nem ismeretes, mi okozta a BSE eredeti előfordulását, egyesek szerint a birkák súrlókórja vagy a korábban fel nem derített ragályos szivacsos agysorvadás. Egyik feltételezésre sincs azonban bizonyíték.

Most két brit kutató egy három hipotézisből álló új elmélettel állt elő: nevezetesen, hogy az BSE oka az emberi agysorvadás kórokozójával fertőzött anyag volt; hogy ez a takarmánnyal szájon át terjedt tovább; és végül, hogy a fertőzött anyag Indiából származik. A szerzők meglehetős mennyiségű bizonyítékot hoznak fel annak kimutatására, hogy a humán anyag hosszú időn keresztül Indiából került Nagy-Britanniába más állati maradványokkal együtt mint takarmány-alapanyag.

A tanulmány szerzői a takarmánykészítésnél használt állati melléktermékek további vizsgálatait sürgetik, valamint annak a lehetőségét, hogyan terjed az emberi szivacsos agysorvadás a szarvasmarhára. Különösen fontosnak tartják az egyes országok közötti együttműködést, amelynek irányítójaként a WHO-t tartják a legalkalmasabbnak.

Susarla Shankar indiai kutató azonban a következőt írta kísérő tanulmányában: – Mindeddig egyetlen BSE- vagy súrlókór-esetet sem jelentettek Indiából, kivéve egyetlen súrlókór-előfordulást egy valószínűleg importból származó birkánál. A tudósoknak óvatosan kellene bánniuk a feltételezéseikkel, különösen egy olyan betegség esetében, amelynek ilyen széles körű földrajzi, kulturális és vallási vonatkozásai vannak.

Medical News Today
| BSE, kergemarhakór
2005-09-05 22:20:34
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop