Kergemarhakór-remények

védőoltás, BSE | Népszabadság   Népszabadság
Védőoltás a prionok ellenMiközben hazánkhoz egyre közelebb találnak kergemarhakóros állatokat, a kutatók reménye szerint közel az idő, amikor védőoltás győzheti le a jószágok járványát, sőt a betegség ijesztő emberi változatát is.


Biztató kutatási eredmények láttak napvilágot a kergemarhakórral (BSE) és az embereket megbetegítő Creutzfeldt-Jakob-betegséggel kapcsolatban. El is kél a jó hír, hiszen a kergemarhakórt egyre több ország szarvasmarha-állományában mutatják ki - például Japánban, Szlovákiában és legutóbb Szlovéniában. A módosult szerkezetű fehérjék - prionok - által okozott végzetes agysorvadás emberi változatát pedig csupán Nagy-Britanniában több mint 100 esetben mutatták ki mostanáig.

Az egyik jó hír, hogy egy Creutzfeldt-Jakob-kórban szenvedő beteg kedvezően reagált a skizofrénia és a malária kezelésére alkalmazott, ismert gyógyszerek kombinációjára, azonban még további bizonyító erejű kezelésekre van szükség a szerkombináció tesztelésére.

A másik kedvező fejlemény, hogy a Zürichi Egyetem egy, a témával foglalkozó kutatócsoportjának vezetője arról számolt be, hogy olyan védőoltást fejlesztettek ki, amely megvédi a kísérleti egereket a betegség azokat megtámadó változatától, a súrlókórtól. A legtöbb kutató eddig azt tartotta, hogy a prionok ellen termelt antitestek felismerik a normális fehérjemódosulatot is, ezáltal a szervezet saját szöveteire támad, emiatt nem lehetséges a betegség elleni védőoltás kidolgozása. A svájci kutatócsoport eredményei erre cáfoltak rá. A megtermékenyített egérpetesejteken végrehajtott génmanipuláció segítségével olyan egereket állítottak elő, amelyek születésüktől fogva termelik a súrlókórt okozó prion elleni antitestet. A kísérleti állatokat később megfertőzték a prionnal, és azok egészségesek maradtak, míg a kontrollcsoport egerei elpusztultak.

Amerikai kutatók az antitest nyújtotta védelem hatásmechanizmusát is tisztázták. Az "egészséges" fehérjék párokat alkotnak egymással, az antitestek pedig a prion azon pontjához kötődnek, melylyel az a normális fehérjéhez kapcsolódna, miközben önmagához hasonló kórokozó változattá alakítaná. Az antitest ilyen módon megvédi a normális fehérjét a prion támadásától.

Természetesen senki nem gondolja, hogy emberek esetében is megoldás lehet a génmanipuláció, de a kísérlet bizonyítja, hogy az antitestekre alapuló védőoltás hatékony lehet.

Az antitestvakcina azonban csak akkor lehet hatásos, ha az ember röviddel a fertőzés után vagy még a fertőzés előtt kapja - figyelmeztetnek a kutatók.

A megoldást az hozhatja, ha minden szarvasmarhát a születésétől védőoltással immunizálnak. Így nem kerülhet priontartalmú marhahús az emberi táplálékláncba, következésképpen nem fertőződhet a húst fogyasztó vagy az azzal érintkező ember sem.

| védőoltás, BSE
2002-07-10 17:55:08
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop