A veszettség megelőzése

A veszettségre gyanús sérülést, annak gyanúját gyorsan jelenteni kell a járványügyi szervek felé. A bejelentést telefonon és faxon is meg kell tenni, hiszen ezáltal az életmentő védőoltást mihamarabb lehet megadni.

veszettség, rabies, lyssa | Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.
Mivel a veszettség vírusának emberbe jutása harapásos seben keresztül történik, a sebellátást mihamarabb el kell végezni, megfelelő oldattal ki kell mosni, majd sebészi ellátás szükséges. Egyidejűleg tetanusz elleni védelmet adni, illetve dönteni kell a veszettség elleni védekezés indokoltságáról és az ezzel kapcsolatos teendőket el kell végezni.

Az állattal kapcsolatos tennivalók

A veszettséggel kapcsolatos teendők nemcsak emberrel kapcsolatosak, hanem az FM-rendelet mellékleteként kiadott "Állat-egészségügyi szabályzat" értelmében minden orvos köteles a veszettségterjesztő állat marásából származó sérülés esetén tájékoztatni a hatósági állatorvost.

A gyanúba fogott állattal kapcsolatos teendők: a gyanúba fogott, egészséges állatot (kutya, macska) 14 napig kell figyelni. Az elhullott állatok, elsősorban rókák érintését mellőzzük. Ha a megfigyelés alatt egészséges marad az állat, fertőzés nem történt, ha betegség tünetei jelentkeznek, el kell pusztítani, a fejét jégen a vizsgáló laboratóriumba kell szállítani.

Vadon élő állat okozta sérülés esetén, ha lehet, az állatot azonnal meg kell ölni, fejét vizsgálatra kell küldeni. Ha egy vadon élő állat nem oltott háziállatot mart meg, a megmart állatot ki kell irtani. Veszettségre gyanúsnak kell tekinteni minden olyan állatot, amely szokványosan fertőzött helyen szokatlanul viselkedik.

Egyéb, veszettséget terjesztő állatok esetében egyedi elbírálás javasolt. A veszett vagy veszettségre gyanús állat okozta harapás vagy kontaktus esetén az oltást meg kell kezdeni. Az oltóanyagot az oltást végző orvos az ÁNTSZ-től szerezheti be.

A védőoltás tehát egy fajlagos megelőzés, mellékhatásai csekélyek, inkább helyi jellegűek. Minthogy a veszettség halálos kimenetelű betegség, igazoltan veszett állat marása után az oltást minden esetben be kell adni.

Kötelező megelőzés

Az állatok veszettség elleni védelme így nagy jelentőséggel bír. Megfelelő oltóanyaggal évente kötelező beoltatni a kutyákat. Hazánkban ez teljes körű, és 1930 óta érvényben van. A többi veszettségfertőzött országban, régióban pedig anyagi lehetőségeiktől függően küzdenek a betegség visszaszorításáért. Indiában pl. 15 millió a kóbor kutya, és a legtöbb emberi haláleset is itt fordul elő, főképpen veszett kutyák marásától. A WHO becsült adatai szerint 1996-ban 30 ezer volt a veszettségi haláleset. Indián kívül még Pakisztánban, Indonéziában, Vietnamban is népegészségügyi probléma a veszettség, és ezért nemzeti programokat dolgoznak ki. Európában elsősorban Oroszországban van fertőzöttebb vörösróka-állomány, amelyek egyre nagyobb számban tűnnek fel hazánk térségében is.

A rókaveszettség megszüntetésére szájon keresztüli vakcinációs program folyik. Magyarországon 1992-ben indult a nyugati határtól, már majdnem az egész Dunántúlon megtörtént. A vakcinát kis élelmiszercsomagokban repülőről dobják le a kijelölt területre. Felmérések szerint ezeken a területeken jelentősen csökkent a veszett állatok száma.

A kóbor ebeket be kell fogni, az elhullott rókák tetemét nem szabad kesztyű nélkül megfogni, megnyúzni, mert még az épnek látszó bőrön is lehet sérülés, ahol a fertőzés bekerülhet az emberbe.

A veszettséggel kapcsolatos részletes rendeletek, előírások mutatják, hogy a megelőzés mennyire fontos és aktuális napjainkban is.

A veszettséget gyógyítani nem lehet, csak a tüneteket enyhíteni. A lakosság megértő és aktív segítségére minden esetben szükség van.

| veszettség, rabies, lyssa
2007-11-27 22:36:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop