A veszettség megelőzhető

Naponta körülbelül 160, évente mintegy 59 ezer ember hal meg veszettségben a világon. A veszettségben meghalt emberek 99 százalékára kutyákról terjed át a betegség, holott ez a kutyák beoltásával gyakorlatilag kiirtható lenne - írja jelentésében a Global Alliance for Rabies Control.

veszettség, rabies | MTI Hírek12
A világ fejlett országaiban a kutyák beoltásával gyakorlatilag már kiirtották a betegséget, veszettségtől csaknem kizárólag a szegény, fejlődő országokban halnak meg emberek, 60 százalék Ázsiában, 36 százalék Afrikában. Indiában több ember hal meg veszettségben, mint bárhol másutt.

Az afrikai és ázsiai országokban sokkal kevesebb kutyát oltanak be, mint amennyi elegendő lenne a fertőzés kordában tartásához. A megelőzés legjobb és legköltséghatékonyabb módja a védőoltás, de javítani kell az emberi vakcinához való hozzáférésen is - véli a nonprofit nemzetközi civil tömörülés.

A veszettség évente 8,6 milliárd dollár veszteséget okoz az idő előtti elhalálozások, a veszett állatok által megmart emberek jövedelem kiesése és az emberi védőoltások költségei révén.

| veszettség, rabies
2015-04-17 17:47:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop