Új veszettség oltás: hat helyett csak egy szúrás

Körülbelül húsz percenként hal meg valaki a világon veszettség miatt, az áldozat az esetek többségében gyermek. Most úgy tűnik, hogy már egyetlen oltással megelőzhetővé válik ez a betegség.

veszettség, oltás, rabies | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Az újonnan kifejlesztett vakcina olyan élő kórokozót tartalmaz, ami egy genetikai módosításnak köszönhetően nem tud sokszorozódni. A készítmény gyors és hatékony immunválaszt vált ki egerekben és főemlősökben, állítják amerikai kutatók.

„A hiányzó M (mátrix) gén az egyik központi gén a vírusban, hiányában megszakad a kórokozó életciklusa” – állítja Dr. McGettigan, a kutatócsoport vezetője. – „Az oltásban lévő vírus megfertőzi a sejteket, és immunválaszt hoz létre, de a kórokozó ugyanakkor képtelen terjedni.”

A folyamat során olyan erős immunreakció alakul ki, hogy már egyetlen oltás elegendő lehet. Sőt, úgy tűnik, hogy a készítmény alkalmazható mind a fertőződés előtt, mind pedig utána.

Jelenleg a WHO olyan stratégiát javasol a veszettség ellen, aminek a lényege a fertőződés utáni védelem. A teljes védettség eléréséhez Magyarországon öt oltást kell beadni 28 nap alatt. A jelenleg használt oltóanyag inaktivált vírust tartalmaz, szemben a kísérleti vakcina élő kórokozójával. A genetikai módosítás megvédi a pácienst a megbetegedéstől.

Becslések szerint évente 40 000 – 70 000 ember hal meg világszerte veszettség következtében. A betegség a fejlődő országokban a legelterjedtebb, itt az oltási sorozat sokszor nem megoldható, ugyanis sokkal nagyobb az igény, mint a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiség. A WHO szerint évente tízmillióan kapnak oltási sorozatot, ez nagyjából jellemzi a kezeléssel járó költségek nagyságrendjét is.

„A fejlődő országokban nincs lehetőség arra, hogy valakit sorozatban oltsanak, ezért nagy jelentőségű az egyszerűbb és olcsóbb oltási séma. Alternatívát jelenthet az is, ha már a fertőződés előtt lehet immunizálni a lakosságot” – állítja Dr. McGettigan.

Science Daily
| veszettség, oltás, rabies
2009-10-01 12:19:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop