Franciaországban is felbukkant a tavaly felfedezett koronavírus

Franciaországban is megjelent a tavaly felfedezett, egy korábbi pusztító kórhoz, a SARS-hoz közel álló koronavírus egy 65 éves, az Egyesült Arab Emírségekből hazatért férfibetegnél.

Az ország északi részében élő férfi állapota stabil, de "nagyon súlyos", jelenleg a lille-i egyetemi kórház intenzív osztályán ápolják, ahova csütörtökre virradó éjszaka szállították át. "A 65 éves beteget azonnal egy különlegesen kialakított szobába helyeztük, ahol teljesen el lehet őt különíteni" - közölte a lille-i kórház.

"Eddig ez az első és egyetlen igazolt (a koronavírus családjához tartozó új vírusos) eset Franciaországban" - közölte az egészségügyi minisztérium.

A férfi április 23-án került kórházba Valenciennes-ben, ahonnan április 29-én Douai-ba szállították át. Azt megelőzően április 9. és 17. között Dubajban járt, hazatérése után először krónikus betegséggel ápolták a valenciennes-i kórházban.

"A légzési zavarokkal küzdő férfi szerdán gépi segítségre szorult, amely a tüdőfunkciókat látja el, állapota jelenleg stabil, de állandó felügyeletet igényel" - jelezte a kórház.

A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome: súlyos akut légzőszervi szindróma) 2002-ben jelent meg Kínában, majd mintegy 800 ember halálát okozta világszerte, mielőtt sikerült ellenőrzés alá vonni. Az új vírus abban különbözik a SARS-tól, hogy gyors ütemű veseelégtelenséghez vezet.

A francia esettel harmincra emelkedett a 2012 közepén felfedezett vírus által megfertőzöttek száma, amely eddig 18 ember életét követelte, ebből csak Szaúd-Arábiában eddig 11-en haltak meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A WHO jelenleg nem rendelkezik elég információval ahhoz, hogy biztosat tudjon mondani a koronavírus eredetéről és terjedésének módjáról, ezért óvatosságra intett. Eddig Szaúd-Arábiából, Jordániából, az Egyesült Királyságból és Németországból érkezett hír fertőzésekről.
| SARS, koronavírus, fertőzés
2013-05-10 04:37:15
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop