A BioNTech/Pfizer-vakcina hatékony a mutáns vírussal szemben is

A koronavírus Nagy-Britanniában és a Dél-afrikai Köztársaságban nemrég feltűnt és a még fertőzőképesebb két új variánsának egyik kulcsmutációja ellen is hatékony lehet a BioNTech és a Pfizer cégek oltóanyaga.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A Pfizer és a Texasi Egyetem egészségtudományi központjának szakemberei által végzett vizsgálatok eredményei szerint a vakcina valószínűleg 95 százalékban hatékony az új koronavírus-variánsokkal szemben. 

A kutatók a BioNTech/Pfizer-oltóanyaggal már beoltott 20 pácienstől származó vérmintákon végeztek laboratóriumi vizsgálatokat, amelyek szerint a vakcina hatékonyan semlegesíti a vírus tüskefehérjéjének úgynevezett N501Y mutációját, amely az erőteljesebb fertőzőképességéért felelős.

A tanulmány, amelyet egyelőre nem közöltek tudományos folyóiratban és független szakértők sem vizsgálták felül, csak korlátozott eredményekkel szolgál, mivel a szakemberek nem vizsgálták az új vírusváltozatok összes mutációját.

Phil Dormitzer, a Pfizer egyik vezető kutatója szerint a mostanival együtt eddig összesen 16 mutációval szemben tesztelték sikerrel a vakcinát, de ez nem jelenti, hogy a 17. mutáció nem lehet problémás.

Hasonló vizsgálatokat fognak végezni a brit és a dél-afrikai variánsok más mutációival szemben is és remélik, hogy heteken belül új adatokkal tudnak szolgálni.

Mind a Pfizer, mind a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája szükség esetén rövid időn belül - hat hét alatt - módosítható, hogy hatékony legyen további mutációkkal szemben is.

| koronavírus járvány, COVID-19, mutáns vírus, Pfzer-BioNTech vakcina
2021-01-08 16:10:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop