A CDC új tanácsai a COVID-19 elleni védekezéshez

A világjárvány 2 és fél éve velünk van, de a körülmények folyamatosan változnak – és ez megnehezítheti a legrosszabb hatások elkerülésére irányuló erőfeszítéseket.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

„A CDC ma racionalizálja a COVID-19-re vonatkozó útmutatásait, hogy segítsen az embereknek jobban megérteni kockázataikat, hogyan védjék meg magukat és másokat, milyen lépéseket tegyenek, ha ki vannak téve a COVID-19-nek, és mit tegyenek, ha betegek vagy pozitív a tesztjük.” – áll az ügynökség közleményében.

Az új útmutatót csütörtökön tették közzé a CDC Morbidity and Mortality Weekly Reportjában. Célja, hogy felgyorsítsa annak a napnak az elérkezését, amikor a COVID-19 „már nem zavarja súlyosan mindennapi életünket” – mondta Greta Massetti, a CDC COVID-19 Emergency Response Team tagja és a jelentés vezető szerzője.

Kapjon oltást

A COVID-19 vakcinák első generációja nem akadályozza meg a koronavírus-fertőzést, de jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát.

„A COVID-19-hez kapcsolódó kórházi kezelések és halálozások aránya lényegesen magasabb a be nem oltotak körében, mint azoknál, akik naprakészen kapták a javasolt COVID-19 elleni védőoltást” – áll a jelentésben.

Mennyivel magasabb?

A CDC szerint májusban az 5 éves és annál idősebb, be nem oltott emberek hatszor nagyobb valószínőséggel haltak meg COVID-19-ben, mint a teljesen beoltott társaik. Minél idősebb Ön, annál nagyobb védelmet nyújt a vakcina.

Országszerte az amerikaiak 67,3%-a teljeskörűen beoltott. Az első emlékeztető oltásra jogosultaknak azonban csak 48,3%-a kapott. Ha Ön nem tartozik közéjük, a CDC sürgeti, hogy változtasson ezen, és tájékozódjon a védőoltásról.

Meg kell várni az Omicron boostert? Miért mondják a szakértők, hogy "most szerezd be!"

Íme néhány motiváció: májusban a 12 éves és annál idősebb, be nem oltott emberek kilencszer nagyobb valószínűséggel haltak meg COVID-19-ben, mint a beoltott és immunerősítő társaiké.

Ha COVID-19 tünetei vannak, végeztessen vizsgálatot

Minél hamarabb derül ki, hogy fertőzése van, annál hamarabb tud lépéseket tenni a további fertőzés megelőzésére.

Önző oka is van a vizsgálatnak, ha azt gyanítja, hogy COVID-19-fertőzött. A Paxlovid vírusellenes gyógyszer akkor hat a legjobban, ha azonnal elkezdik. Ha jogosult a tablettákra, de több mint öt napot vár a szedéssel, nem csökkentik a súlyos betegség kockázatát.

Az új útmutatás azt is javasolja, hogy az emberek végezzenek tesztet, miután találkoztak valakivel, aki COVID-19-fert?zött. A CDC azonban a legtöbb esetben már nem javasolja a fertőzések szűrésére szolgáló teszteket a tünetmentes embereknél. (A szűrés továbbra is értékes lehet magas kockázatú helyeken, például idősotthonokban és börtönökben, mondja az ügynökség.)

Ha beteg, izolálja magát

Ha elkapja a COVID-19-et, legalább öt napra el kell zárnia magát másoktól, mivel ez az az időszak, amikor a legnagyobb valószínűséggel terjeszti a vírust másokra.

Az a nap, amikor az első tüneteket tapasztalja, vagy a teszt pozitív (amelyik előbb következik be), a 0. nap, az 1. nap pedig az azt követő teljes nap. Az 5. nap után abbahagyhatja az izolálást, ha nincs láza (gyógyszer szedése nélkül), és minden egyéb tünete javult. A CDC szerint nem kell negatív tesztet adnia az elszigeteltség befejezéséhez (bár Kalifornia állam ezzel nem ért egyet).

Az izolációs rejtvény

Ha abbahagyja az izolálást, jó minőségű maszkot kell viselnie a 10. nap végéig. Az új szövetségi iránymutatás szerint azonban hamarabb lemondhatja a maszkot, ha két egymást követő koronavírus-teszten negatív eredményt ad. Ha ki akarja próbálni ezt a lépést, az első tesztet nem szabad hamarabb elvégezni, mint a 6. napon.

(Figyelem: A JAMA Network Open folyóiratban a múlt héten megjelent kis tanulmány szerint átlagosan nyolc napba telt, amíg a tünetmentes fertőzésben szenvedőknek akár egyszer is negatív lett a tesztje, míg azoknál, akiknél bármilyen COVID-19 tünet jelentkezett, átlagosan nyolc napba telt. 

A CDC szerint bizonyos emberek csoportjainak legalább 10 teljes napig el kell elszigetelődniük. Ide tartoznak azok az emberek, akik közepesen betegek (légzési elégtelenségük vagy egyéb légzési nehézségeik voltak) vagy súlyos betegek (kórházi kezelést igényeltek). Ha súlyos beteg volt, vagy immunhiányos, konzultáljon orvosával, mielőtt befejezné az izolálást.

Vegyen Evusheld, ha jogosult

Előfordulhat, hogy az immunhiányos emberek nem reagálnak erős immunválasszal a COVID-19 vakcinákra. Ha ebbe a kategóriába tartozik, megerősítheti védekezését az Evusheld segítségével.

A két injekciós sorozatban beadott gyógyszer monoklonális antitesteket biztosít a recipienseknek. Ezek a laboratóriumban előállított antitestek olyan ellenanyagok, amelyeket a szervezet nem állított elő önmagában.

Ez a kezelés megvédheti a veszélyeztetett embereket a COVID-fertőzést?l. De sokan nem tudnak róla

A gyógyszert azoknak is ajánlják, akik nem kaphatnak COVID-19 vakcinát, mert fennáll a súlyos mellékhatások, például az anafilaxia veszélye.

Felejtsd el a karantént

A karantént gyakran összekeverik az elszigeteltséggel. De különböznek egymástól – egy elszigetelt személy tudja, hogy fertőzött, míg a karanténban lévő személy megfertőződhet, mert ki volt téve valakinek, aki fertőz

A múltban a CDC jóváhagyta a karantént a koronavírus terjedésének megelőzésére, különösen a be nem oltott emberek esetében.

Már nem. A világjárvány jelenlegi szakaszában az új iránymutatás szerint olyan sok embernek van koronavírus ellenanyaga oltás, múltbeli fertőzés vagy a kettő kombinációja miatt, hogy nincs értelme a karanténba helyezés általános ajánlásának.

Ha azonban fertőzött személynek volt kitéve, legalább öt nappal később (vagy korábban, ha COVID-19 tünetei jelentkeznek) el kell végeznie a vizsgálatot. Akkor is viseljen maszkot, ha 10 napig mások közelében tartózkodik.

Csökkentik az érintkezők nyomkövetését

Az érintkezés nyomon követése ma már csak egészségügyi intézményekben és bizonyos más magas kockázatú helyeken javasolt.

LA megye csökkentette a COVID-19-kontaktusok nyomon követését a szuperfertőző BA.5-hullámok miatt

A CDC azt tanácsolja az egészségügyi dolgozóknak, hogy összpontosítsák erőfeszítéseiket arra, hogy a vírusnak kitett személyek tudják, hogyan kell elvégezni a vizsgálatot.

| covid-19, koronavírus, CDC. irányelvek
2022-08-25 13:16:35
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop