A COVID-19-ben szenvedő anyák nyugodtan szoptathatnak

Nincs bizonyíték arra, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzött anyák szoptatással továbadnák a vírust gyermeküknek. Erről számolnak be az orvosok a Pediatric Research szaklapban (2022; DOI: 10.1038/s41390-021-01902-y ).

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

A tanulmány nagyon kicsi, de megerősíti azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Német Nemzeti Szoptatási Bizottság ajánlásait. A fertőzött anyáknak azonban bizonyos óvintézkedéseket kell tenniük a szoptatás során .

Pontosabban, egy Paul Krogstad gyermekorvos vezette csapat az Egyesült Államok Kaliforniai Egyeteméről 110 szoptató nő anyatej mintáját vizsgálta meg, akik 2020 márciusa és szeptembere között adományozták azokat az egyetem „ Mommy’s Milk Human Milk Biorepository ” projektjének.

Ezek közül a nők közül 65-nek volt pozitív a PCR-tesztje, 9-nek voltak tünetei a negatív tesztek ellenére, és 36-nál voltak tünetek, de nem tesztelték.

A minták elemzésekor az orvosok 7 nő (6%) anyatejében találtak SARS-CoV-2 genetikai anyagot, akiknél vagy pozitív lett a teszt, vagy tünetet jeleztek. Nem találtak azonban fertőző SARS-CoV-2 genetikai anyagot, úgynevezett szubgenomi RNS-t (sgRNS). Ez az sgRNS jelzi, hogy a vírus aktívan replikálódik-e.

Hasonlóképpen, a 7 anyától származó csecsemők egyike sem mutatta a koronavírus fertőzés klinikai tüneteit. Ezenkívül a nőktől 1 és 97 nappal később vett második anyatejminta szintén nem tartalmazott SARS -CoV-2 RNS-t.

Megfigyeléseikből az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a COVID-19 vírussal fertőzött és gyermeküket szoptató nőknél nem áll fenn annak a veszélye, hogy a vírust az anyatejjel továbadják – ez az aggodalom érthető.

Ismeretes például, hogy a HI-, az Ebola- vagy a humán T-limfotrop vírusok szoptatással átvihetők a babára. Másrészt a jelenlegi ismeretek szerint például a hepatitis vírusok nem jutnak át az anyatejjel a gyerekekhez.

"Az anyatej felbecsülhetetlen értékű táplálékforrás a csecsemők számára" - mondta Krogstad, a vezető szerző, így összegezve: "Tanulmányunkban nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a koronavírussal fertőzött anyák anyateje fertőző genetikai anyagot tartalmazott volna, és arra sem volt klinikai bizonyíték, hogy a csecsemők fertőzöttek lennének, ami arra utal, hogy a szoptatás valószínűleg nem jelent veszélyt.”

Maguk a szerzők azonban rámutatnak arra, hogy a vizsgálatukban szereplő minta mérete kicsi, és nem biztos, hogy minden olyan lehetséges tényezőt rögzített, amely előre jelezné a SARS-CoV-2 RNS jelenlétét az anyatejben. Ennek ellenére jelenleg ez a legnagyobb tanulmány ebben a témában.

Ezen túlmenően eredményeik megegyeznek a korábbi publikációkkal: 2021-ben például olasz orvosok a JAMA Network Open szaklapban 21 olyan újszülöttről számoltak be, akiknek édesanyja a terhesség késői szakaszában kapta el a COVID-19-et.

A születést követő első két hónapban egyik babánál sem jelentkeztek tünetek. Emellett jelentősen nagyobb mennyiségű SARS-CoV-2 elleni specifikus antitest volt kimutatható a szoptatott gyermekeknél, mint azoknál, akiknek tápszert adtak.

Az eddigi eredmények alapján mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mind a Német Nemzeti Szoptatási Bizottság (NSK) a Max Rubner Intézetben azt tanácsolja az anyáknak, hogy koronavírus fertőzés esetén folytassák a szoptatást , de tartsanak be néhány óvintézkedést.

Eszerint a koronavírussal fertőzött anyáknak minimálisra kell csökkenteniük a vírus terjedésének kockázatát szoptatás közben azzal, hogy a gyermekkel való érintkezés előtt és után alaposan kezet mosnak, valamint maszkot kell viselniük.

Ezen túlmenően a szennyezett felületek tisztítása és/vagy fertőtlenítése javasolt a fertőzött vagy esetleg fertőzött személyek számára, akik gyermekekkel érintkeznek. 

| Covid-19, szoptatás
2022-01-20 20:07:26
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop