A COVID-19 elleni védőoltás csekély hatással van a menstruációs ciklusra

A nők egy kicsit megnyugodhatnak annak a tanulmánynak köszönhetően, amely szerint a koronavírus elleni védőoltások szinte semmilyen hatással sincsenek a nők menstruációs ciklusára. A tanulmány az Obstetrics and Gynecology című folyóiratban jelent meg

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

A probléma jelentős, mivel a rendszeres menstruáció az egészség és a termékenység jele, és a zavaroktól való félelem miatt a nők ritkábban kérik a védőoltást.

Alison Edelman az Oregoni Egyetem szülész-nőgyógyász professzora egy olyan csoportot vezetett, amely közel 4000 amerikai nő csaknem 24 000 menstruációs ciklusának adatait tanulmányozta.

A kutatók megállapították, hogy a védőoltásnak nem volt hatása a menstruáció napjainak számára.

A vizsgálat a 18-45 éves, 24-38 napos normál ciklusú nők menstruációs ciklusát vizsgálta az első oltóadag beadása előtti három egymást követő ciklusban és a vakcina beadása utáni három egymást követő ciklusban. A végső minta 2403 beoltott és 1556 beoltatlan személyt tartalmazott. 

A beoltott nőknél a vizsgálat először azt találta, hogy a ciklus hossza átlagosan egy adag után napi 71%-kal, a második adag után pedig 91%-kal nőtt. A módosítások után ez a növekedés az első adag után a nap 64%-ára, a második adag után a nap 79%-ára esett vissza.

Nem oltott nőknél a vizsgálat hat ciklust vizsgált hasonló időtartam alatt, és nem talált jelentős változást.

Abban a ritka esetben, amikor egy nő ugyanazon a menstruációs cikluson belül két adag vakcinát kapott, az időtartam változása 2 napra is megnőhet. Úgy tűnik, hogy ezek a változások gyorsan véget érnek, valószínűleg a vakcinálást követő ciklusban, és a szerzők szerint nem mutatnak semmilyen hosszú távú hatást a termékenységre.

A nők közösségi médiában megjelent jelentései azonban azt sugallják, hogy az oltás utáni menstruációs változások gyakoribbak, például erősebb és áttöréses vérzéssel. De úgy tűnik, minden változás átmeneti. 

"Ezek az eredmények megnyugtatók és hitelesek" - mondta Edelman egy interjúban.

"Az emberek azért akarják ismerni ezeket az információkat, hogy tudják, mire számíthatnak, amikor beoltják őket, és ne aggódjanak a terhesség miatt, mondta Edelman. 

A 8 napnál rövidebb ciklushosszak normálisnak tekinthetők – mondta Christine Metz, PhD, a Manhasset állambeli Feinstein Orvosi Kutatóintézetek molekuláris orvostudományi professzora. "Így ebben a vizsgálatban az oltási csoportban a menstruációs ciklus hosszához hozzáadott plusz 17 óra jóval a "normális" tartományon belül van."

| Covid oltás, menstruációs ciklus
2022-01-12 12:35:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop