Hirdetés

A COVID-19 fertőzés által kiváltott T-sejtek reagálnak az új vírusvariánsokra is

A T-sejtek, melyek az immunrendszer kritikus elemei, a három legelterjedtebb új vírusvariáns ellen is védelmet nyújt.

koronavírus, COVID-19, T-sejtek |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Számos friss tanulmány kimutatta, hogy az új koronavírus bizonyos változatai alááshatják a vakcinálás után keletkezett antitestes immunvédelmet.

Az derül ki az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóinak tanulmányából., hogy a T-sejtek fontos kiegészítő védő szerepet játszanak.

"Adataink, valamint más csoportok eredményei azt mutatják, hogy a kezdeti vírusvariánsokkal fertőzött egyének T-sejtjei teljes mértékben felismerik az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában és Brazíliában azonosított főbb új variánsokat." - mondta Andrew Redd, a NIAID és a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának vezetője.

A kutatók 30 ember vérét elemezték, akik az új, fertőzőbb változatok megjelenése előtt meggyógyultak a COVID-19-ből.

Ezekből a mintákból azonosították a vírus ellen aktív T-sejtek egy speciális formáját, és megnézték, hogy ezek a T-sejtek hogyan teljesítenek a Dél-Afrikából, az Egyesült Királyságból és Brazíliából származó érintett változatokkal szemben.

Megállapították, hogy a T-sejt válaszok nagyrészt érintetlenek maradtak, és gyakorlatilag az összes mutációt felismerték a vizsgált variánsokban. A megállapítások megerősítenek egy korábbi tanulmányt, amely azt is sugallta, hogy a T-sejtek védelme a változatokkal szemben érintetlen marad.

A NIAID kutatói szerint kiterjedtebb vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez. Folyamatos monitorozni szükséges azokat a változatokat, amelyek elkerülik mind az antitest, mind a T-sejtek védelmét - mondta Redd.

A cikket az Open Forum Infectious Diseases-ben publikálásra elfogadták.

koronavírus, COVID-19, T-sejtek

2021-04-06 14:22:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop