A Covid-19 késői hatásai

Az új típusú koronavírussal fertőzött és kórházi ápolásra szoruló páciensek mintegy 30 százaléka hazaengedése után néhány hónapon belül visszakerült az intézménybe Nagy-Britanniában - állapította meg egy új, nagy létszámú kutatáson alapuló vizsgálat.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A Covid-19 miatt kezelt páciensek visszakerülési aránya 3,5-szer nagyobb, halálozási aránya pedig hétszer magasabb, mint a többi kórházban kezelt betegé - írja a The Guardian. 

A vizsgált 47 780 koronavírusos páciens 29,4 százaléka került vissza a kórházba az első hazaengedését követő 140 napon belül, 12,3 százalékuk meghalt. A kórházból hazaengedettek csaknem egyharmada öt hónapon belül ismét kórházi kezelésre szorult, és csaknem minden 8. beteg elhunyt.

A 70 évnél fiatalabbaknál magasabb bizonyos belszervi elváltozások kockázata a hazaengedést követően. 

Egyelőre nincs általános megegyezés az úgynevezett hosszú Covid-19 hatásairól és mértékéről, de a tudósok egyre több bizonyítékkal rendelkeznek róla. Ezt a fogalmat azoknál az eseteknél használják, melyeknél a betegség akut fázisán túl is hosszútávú életminőség romlás figyelhető meg.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint az Angliában koronavírus fertőzésen átesettek egyötöde tapasztalt tüneteket öt héttel a fertőzés után, fele pedig legalább 12 héten át.

A kórházból hazakerülés után fellépő betegségek - légzőszervi problémák, diabétesz, szív-, máj- és vesebetegség - kockázata jóval magasabb volt, mint a megfigyelt kontrollcsoportnál. A rizikó szintén magasabb a fiatalabbaknál és az etnikai kisebbséghez tartozóknál, mint a 70 évesnél idősebb európaiaknál. 

| koronavírus, COVID-19, késői elváltozások
2021-02-26 11:58:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop