A delta variáns más tüneteket okoz

Gyorsabban terjed és allergiaszerű tüneteket is okoz a delta vírusmutáns.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Európában és Magyarországon is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a - korábban indiainak nevezett - mutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. 

A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz, könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt.

A delta vírusvariáns lappangási ideje rövidebb, átlagosan 4 nap, míg az alfa vírusmutánsé átlagosan 6 nap. 

A fertőzöttek "vírusürítésének" mértéke sokkal magasabb, ezek okozzák, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek jellemzők.

A fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz, a láz is gyakori tünet.

Emésztőszervi panaszok - hányinger, hányás, hasmenés - is gyakrabban jelentkezhetnek. A hallással kapcsolatos panaszok - fülzúgás, fülcsengés, szédülés - sem ritkák.

Jellemző a vírusos kotőhártyagyulladás, kipirosodás, duzzanat, esetleg váladékozás megjelenése is.ö"Ha valaki észleli magán a tüneteket, értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, és ne menjen közösségbe!"

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és mutánsai ellen a megoldás a védőoltás.

koronavirus.gov.hu

| koronavírus, delta variáns
2021-08-07 11:03:51
Kapcsolódó cikkek
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop