A delta variáns "trükkje"

A Delta variáns tüskéje a koronavírus korábbi verzióinak tüskefehérjénél könnyebben képes behatolni a tüdő sejtjeibe és fuzionálni azokat, fedezték fel a kutatók.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

"Sejtekről sejtekre a fúzióval a vírus gyorsabban terjedhet a fertőzöttekben, és részben elbújhat az immunrendszer elől" - mondta Markus Hoffman, a németországi Georg-August-University Göttingenből, társszerzője a bioRxiv-n közzétett jelentésnek.

"Például, ha a Delta variáns által megfertőzött sejtet a tüskefehérje arra kényszeríti, hogy összeolvadjon egy szomszédos, még nem fertőzött sejttel, ez lehetővé teszi, hogy a vírus sokkal gyorsabban lépjen be az új sejtbe", mintha a vírusrészecskéknek először egy korábban fertőzött sejtből kellene kiszabadulnia - magyarázta.

A vírus sejtről sejtre fúzióval terjedve csökkenti annak kockázatát, hogy olyan immunrendszeri sejtekkel találkozzon, amelyek megtámadhatják és inaktiválhatják - tette hozzá Hoffman.

Ennek a "készségnek" révén a Delta-variáns - amelyet először Indiában azonosítottak, és mostanára már sok országban széles körben elterjedt – fertőzőképesebbé, és a betegség súlyosabbá vált - állítják a kutatók.

A kutatók azt is megállapították, hogy bár a Delta variáns kikerülheti az antitesteket, mégsem teljesen ellenálló.

"Lehetséges, hogy a Delta-variáns megfertőzheti a oltottakat (különösen, ha a két adagból eddig csak az egyiket alkalmazták), de az oltás nagyon hatékony a súlyos betegségek megelőzésében" - mondta Hoffman.

| koronavírus, Delta variáns, sejtfúzió
2021-06-26 13:10:47
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop