A harmadik oltás felerősíti az immunválaszt

A vakcináról többek között az izraeli adatokból tudható, hogy az emlékeztető oltást kapott felnőtteknél húszszor ritkább a betegség előfordulása, a a súlyos lefolyású betegég elleni védelem pedig 97 százalékra emelkedik.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Az emlékeztető oltás segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét", ami "átsegíthet minket a közelgő nehéz télen" - mondta.

Sahin elmondta, hogy az Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyűjtött adatok szerint a védettség a negyedik hónaptól csökken, a hatodik hónaptól pedig erősen süllyed, de a súlyos lefolyástól a kilencedik hónapig véd a vakcina.

Így a megfertőződött beoltottak betegsége az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy legfeljebb közepesen súlyos és ritka a kórházi kezelést igénylő eset. Súlyos megbetegedés főleg időseknél fordulhat elő, vagy egyéb betegségek, túlsúly, vagy immunszupressziós kezelés alatt állók körében - mondta Ugur Sahin.

Valóban elbizonytalanítják az embereket az olyan kijelentések, hogy a Covid-19 miatt kórházba kerülő hatvan éven felüliek 45 százaléka oltott. De figyelembe kell venni, hogy ebben a korcsoportban eleve nagyon magas az átoltottság és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a teljes oltás 85 százalékos hatékonysággal védi a hatvanon felülieket a kórházi kezeléstől és 90 százalékos hatékonysággal az intenzív osztályra kerüléstől.

Németországban az utóbbi hetekben az első háromnál jóval erősebb járványhullám alakult ki. A legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - például az RKI vasárnapi adatai szerint az egymás utáni 14. napon döntött rekordot, 372,7-re emelkedett a szombaton regisztrált előző csúcsról, 362,2-ről. 

A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok tervei szerint megfékezésének egyik fő eszköze a frissítő oltás beadásának felgyorsítása. A tervek szerint karácsonyra 27 millió kap emlékeztető oltást. Teljesen beoltva 56,5 millió ember - a 82,3 milliós lakosság 67,9 százaléka - van.


| emlékeztető oltás, BioNTech
2021-11-22 13:40:30
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop