Hirdetés

A járvány lecseng, a long Covid továbbra is kimeríti a betegeket

A kutatók még mindig nem tudják pontosan, hányan szenvednek hosszú ideig a Covid-tól, mi okozza, vagy hogyan lehet a legjobban kezelni. Sok beteg agyi ködről és számos egyéb tünetről panaszkodik, hónapokkala fertőzés után.

long Covid |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: The New York Times

Bár valóban jelentős kutatások folytak a Coviddal kapcsolatban az elmúlt két évben – köztük néhány, a múlt héten közzétett tanulmány is –, egyes szakértők szerint még mindig nem tudunk eleget az állapot előfordulási gyakoriságáról, mi okozza, és hogyan kell kezelni.

Mennyire kell aggódniuk az embereknek? Az emberek úgy viselkednek, mintha a járvány véget ért volna. A hosszú Covid problémája olyan, mint a magas vérnyomás vagy egy másik betegség, amely a jövőben jelentkezik. Alapvetően lebecsüljük a jövőt, különösen akkor, ha megterhelők azok a dolgok, melyek a jövőbeli fertőzéseket megakadályozzák, például maszk viselése.

A Northwestern Hospital kutatóinak tanulmányát kedden tettek közzé az Annals of Clinical and Translational Neurology folyóiratban. A kutatók azt találták, hogy a betegek a fertőzés után csaknem 15 hónappal továbbra is idegrendszeri tüneteket és fáradtságot mutattak, egyéb problémák mellett.

Bár a betegek állapota az első és a második vizit között némileg javult, életminőségük még mindig alacsonyabb volt a normál amerikai lakossághoz képest, ami a kognitív zavarokat és a fáradtságot illeti.

A Nature Medicine című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány szerint a beoltott és a fertőzéseken átesett embereknél nem volt sokkal kisebb a long Covid kockázata, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást. A vakcinák megvédenek néhány, de nem sok embert a hosszú Covid ellen. A kockázatcsökkentés körülbelül 15%, és ez nagyon kevés.

A becslések arra vonatkozóan, hogy hány Covid-túlélőnél alakul ki long Covid, 10% és 30% között mozog. Ezek a számok gyakran retrospektív tanulmányokon alapulnak, amelyek csak a betegek egy részét vizsgálják, majd nagyon pontatlan mérések alapján próbálják jellemezni, és nem hasonlítják össze őket semmiféle kontrollcsoporttal. 

Még nem végeztek elegendő kutatást arról sem, hogy milyen kezelések hatékonyak a hosszú ideig tartó Covid ellen.

A hosszú Covid-ban szenvedők gyógyszereit össze kell hasonlítani azokkal, akiknél nem alakult ki a betegség. Sötétben tapogatózunk, amíg jobban meg nem értjük, milyen immunológiai hibák állnak ennek hátterében, mondja egy szakértő.

Néhány beteg aggódik, hogy az egészségügyi szolgáltatók nem veszik komolyan a tüneteiket. Aki valaha is átélt valamilyen krónikus betegséget, valószínűleg találkozott már azzal, hogy úgy érzi, valami nincs rendben és segítségre van szüksége, de nem kap segítséget és megértést az orvosoktól. A legjobb, amit mindenki tehet, ha beoltja magát a Covid ellen – mondják a fertőző betegségek szakértői.

Javasolják a HEPA szűrők felszerelését, N95 maszk viselését és nem zárt éttermekben való étkezés.

long Covid

2022-05-29 16:58:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop