A kínai vakcinák hatásosságáról

Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője elismerte, hogy a forgalomban lévő kínai vakcinák nem elég hatásosak.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A jelenleg elérhető vakcinák "védőhatása nem túl magas" - idézték vasárnap hírügynökségek Kao Fut, aki előző napon Csengtu városában tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.

"Fontolgatjuk a különböző technológiai (gyártó)sorokon készült különböző védőoltások használatát az immunizációs folyamatban" - fogalmazott Kao Fu. Átgondolják a vakcinák keverését, az adagok számának és az adagok beadása között eltelt idő változtatását is. 

(Egyes szakértők szerint a vakcinák keverése, vagyis a szekvenciális immunizálás erősítheti az oltások hatásosságát. Brit kutatók is tanulmányozzák a Pfizer/BioNTech és a vektor elven működő AstraZeneca/Oxford oltóanyag lehetséges kombinációját. Korábban már szó volt az AstraZeneka és a Szputnyik V keveréséről. A WHO szerint nincs ezzel tapasztalat, nem javasolható. A közleményt másnap eltávolították, és Kap Fu azt állítja, félreértették a nyilatkozatát. Szó volt arról is, hogy harmadik adagot is kellene adni, mint pl. az Emirátusokban történik. (szerk)

Kínai illetékesek vasárnapi sajtótájékoztatójukon nem reagáltak közvetlenül a Kao Fu kijelentéseivel kapcsolatos újságírói kérdésekre, sem arra, milyen lehetséges változtatások szerepelnek a hivatalos tervben. 

Kína eddig négy Covid-19 elleni vakcinát fejlesztett ki. 

A Sinovac kínai gyógyszergyár Covid-19 elleni vakcináját a brazíliai klinikai kísérletek során valamivel több mint 50 százalékban találták hatásosnak. Egy másik, törökországi vizsgálat szerint 83,5 százalékban hatékony.

A Sinopharm kínai gyógyszergyár által kifejlesztett védőoltásról nem tettek közzé részletes hatásossági adatokat. A gyógyszergyár előzetes kutatási eredmények alapján azt közölte, hogy a vakcina 79,4, illetve 72,5 százalékban hatásos.

Mindkét gyógyszergyár olyan hatásossági adatokat közölt a vakcinájáról, amelyek elérik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megkövetelt szintet - közölte márciusban egy WHO-bizottság.

Kína több millió adag vakcinát exportált. Jórészt a Sinovac és a Sinopharm védőoltásait szállította több tucat országba, közöttük Mexikóba, Törökországba, Indonéziába, Brazíliába és Magyarországra is.

A hivatalos pekingi média és a kínai vezetők a közelmúltban védelmükbe vették a kínai oltásokat, és megkérdőjelezték más vakcinák biztonságosságát és a gyártók logisztikai képességeit.

A kínai járványügyi központ egy másik illetékese azt közölte, hogy a kínai gyógyszerfejlesztők a Pfizer/BioNTech és a Moderna technológiájához hasonló, RNS-hírvivő elvén működő vakcinán dolgoznak.

"Az mRNS alapú vakcinák is a klinikai kísérletek szakaszába léptek" - közölte Vang Hua-csing, a járványügyi központ illetékese, aki arra nem tért ki, mikorra kerül a vakcina felhasználható stádiumba.

Az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett egészségügyi szakértők szerint a jóváhagyási eljárások bonyolultsága miatt a kínai vakcinákat feltehetően nem fogják tudni eladni az Egyesült Államoknak, Nyugat-Európának és Japánnak.

A Sinovac szóvivője, Liu Pei-cseng elismerte, hogy változó hatásosságot mértek, ami szerinte a kutatásban részt vevők életkorának, a vírus variációjának és más tényezőknek a következménye.

Peking eddig még nem engedélyezett egyetlen külföldi vakcinát sem hazai felhasználásra.

| koronavírus járvány, Sinovac, Sinopharm, kínai vakcina
2021-04-12 10:42:31
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop