A magyar orvosok „szomorú karácsonyra” figyelmeztetnek, miközben a COVID-esetek száma szárnyal

Magyarországon 10 265 új COVID-19-fertőzöttről számoltak be szerdán, ami március vége óta a legmagasabb napi adat, ezért az Országos Orvosi Kamara a tömegrendezvények és a zárt térben történő kötelező maszkviselés betiltását indítványozta.

|

A Magyar Orvosi Kamara közleményében azt is közölte, hogy az éttermekbe, színházakba és mozikba való belépés feltétele a COVID-19-mentességi bizonyítvány.

"Lassítanunk kell a betegek számának növekedését, a kórházak áradatának (COVID-19 betegekkel), vagy sok családnak nagyon szomorú lesz a karácsonya" - mondták.

"A lassuló oltási kampányon kívül semmilyen megelőző intézkedést (a járvány megfékezésére) nem láttunk."

A napi mutató közeledik a járvány harmadik hulláma idején elért 11 265-ös csúcshoz egy olyan országban, ahol szinte semmilyen korlátozás nincs érvényben, és ahol az átoltottság az Európai Unió átlaga alatt van.

A fertőzések új hulláma söpört végig Közép-Európán, és néhány országban, például a szomszédos Romániában a kórházak nehezen boldogulnak. Románia, Csehország, Szlovákia és Lengyelország szigorította a maszkviselés szabályait, és intézkedéseket vezetett be a fertőzések visszaszorítására.

Magyarországon a 2022 eleji választás előtt álló Orbán Viktor miniszterelnök kormánya a védőoltások beadatására buzdította az embereket, és kötelező oltást hirdetett az állami intézményekben. Arra is felhatalmazta a magánvállalatokat, hogy kötelezővé tegyék az alkalmazottak védőoltását.

De nem tette kötelezővé a maszk viselését a zárt helyeken - a tömegközlekedési eszközökön és a kórházakon kívül -, és egyéb korlátozások sincsenek érvényben.

A kormány kedden közölte, hogy figyelemmel kíséri az eseteket, és "szükség esetén további intézkedéseket tesz".

A kormány nem válaszolt a Reuters e-mailben elküldött kérdéseire.

Magyarországon, a 10 milliós országban 32 514 halálesetről számoltak be a koronavírus-járvány miatt a járvány kezdete óta, de csak 5,78 millió ember részesült teljes körűen beoltva. Több mint 1,66 millió ember kapott emlékeztető oltást.

Riporter Than Krisztina és Kőműves Anita

Forrás: reuters.com

| koronavírus, járványkezelés, Magyarország
2021-11-18 11:28:13
Kapcsolódó cikkek
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop