Hirdetés

A Pfizer-BioNTech COVID-19 oltása tizenévesek számára is ajánlható

Március 31-én a vállalatok kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben összefoglalták az USA-ban és másutt már engedélyezett oltóanyaguk biztonságosságát és hatékonyságát vizsgáló tanulmányuk eredményeit 16 éves vagy fiatalabbak körében

koronavírus, járvány, covid-19, vakcina, Pfizer/BioNTech, serdülők |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Az eredményeket nagyon várták, mivel az állami és helyi vezetők - a szülőkről nem is beszélve - szívesen visszaküldik a tizenéveseket az iskolába; ez a tanulmány utat mutat a pandémiát megelőző körülményekhez való visszatérés felé, amelyben a tanulók nem terjesztik a fertőzést az osztályteremben.  

A vizsgálatba 2260 12-15 éves serdülőt vontak be, akiket véletlenszerűen osztottak be két COVID-19 vakcina vagy két placebo csoportba. Az év elején kezdődött vizsgálat során 18 tizenévesnél alakult ki a COVID-19, mindannyian a placebo csoportban. A kutatók megállapították, hogy az oltást kapók által generált vírus elleni antitestek szintje lényegesen magasabb volt, mint a placebót kapóké.

Az új adatok alapján a vállalatok azt tervezik, hogy felkérik az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatalát (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökséget, hogy terjesszék ki az oltóanyag sürgősségi felhasználásának engedélyezését a 12–15 éves gyermekek körére.

Ennél is biztatóbb, hogy az antitestszint magasabb volt a 16-25 éves korosztályban, mint a felnőtteknél. És a kutatók nem találtak szignifikáns mellékhatásokat a tizenévesek körében, bár két évig továbbra is figyelemmel kísérik őket az oltás hosszú távú hatékonysága, valamint a mellékhatások szempontjából.

Ezek az adatok végső soron elősegítik annak megértését, hogy a COVID-19 hogyan hat a gyermekekre. Eddig a szakértők szerint úgy tűnik, hogy a gyerekeket nem érinti olyan súlyosan a vírus, mint a felnőtteket, bár a betegség tüneteitől való védelem kritikus fontosságú, nem utolsósorban a vírus terjedésének visszaszorítása érdekében.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja által a közelmúltban felnőttek részvételével készített tanulmányban a tudósok megállapították, hogy az mRNS-alapú vakcina nemcsak véd a betegség tüneteitől, hanem elsősorban a vírusfertőzést is kivédheti.

A serdülőkori tanulmányt nem ennek a fiatalabb népességben történő megerősítésére tervezték, de a fiatalok érzékenyebb immunrendszerét figyelembe véve valószínű, hogy ugyanolyan védelmet élvezhetnek a fertőzések ellen. Ez azt jelentené, hogy az oltott diákok sokkal kevésbé terjesztik a vírust iskolai környezetben, mert kevésbé valószínű, hogy megfertőződnek.

koronavírus, járvány, covid-19, vakcina, Pfizer/BioNTech, serdülők

2021-03-31 15:05:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop