A Pfizer-BioNTech vakcina véd az új változatok ellen

Két friss tanulmány is azt állapította meg, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina kiemelkedően hatékony a vírus fertőzőbb mutációi ellen is.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Az eredmények szerint a kétdózisú oltás, amelyet az elsők között engedélyeztek sürősségi használatra, és az egyik leggyakrabban használt az Egyesült Államokban és más országokban, "védelmet nyújthat a koronavírus-járvány új hullámait okozó változatok ellen is az egész világon".

Az egyik tanulmányt a New England Journal of Medicine címı orvosi folyóiratban publikálták, és több mint 200 ezer katari ember adatain alapul. A részvevőket a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltották be. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kutatásban résztvevők 89,5 százalékos hatékonysággal bizonyultak ellenállónak a brit variáns és 75 százalékkal a dél-afrikai változattal szemben.

A második tanulmány a The Lancet címı orvosi folyóiratban jelent meg, és január 24-e és április 3-a között vizsgált, több mint 230 000 koronavírussal fertőzött izraeli lakos adatain alapul. 

Az izraeli egészségügyi minisztérium és a Pfizer kutatói megállapították, hogy az oltás körülbelül 95 százalékos hatékonysággal megelőzte a további megbetegedéseket az új változatokkal szemben, a 16 évesnél idősebbek körében. A 85 éves, vagy idősebb embereknél a Pfizer-BioNTech vakcinája 94 százalékos hatékonyságot mutatott a mutációkkal szemben.

A Pfizer-BioNTech kutatói folyamatosan vizsgálják, hogy szükség van-e emlékeztető oltás beadására a koronavírus-fertőzés esetében. A szakemberek úgy gondolják, hogy az esetleges harmadik oltás a már beoltott embereknél nagyobb immunreakciót válthat ki a fertőzőbb variánsokkal szemben. 

A Pfizer és a BioNTech csütörtökön közösen jelentette be, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), amelyben azt vállalják, hogy koronavírus elleni oltást biztosítanak az idei nyári tokiói olimpián résztvevő sportolóknak és csapattagoknak. Az oltások kiszállítása még ebben a hónapban elkezdődik. 

| koronavírus járvány, Pfizer vakcina, mutáns vírus
2021-05-08 17:35:06
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop