A Pfizer októberre ígér vakcinát

Októberre ígért vakcinát a Covid-19 megelőzésére a Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója, Albert Bourla.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A CNBC-nek adott interjújában Bourla elmondta: az oltóanyaggal folytatott kísérletek sikeresek, és ezeket most a sérülékenynek mondott - tehát idősekből vagy krónikus betegekből álló - csoportokra is kiterjesztik. A szakember szerint a vakcina október végére várható. Hangsúlyozta, hogy hatékony és biztonságos lesz.

A Pfizer a német BioNTech nevű céggel közösen dolgozik a vakcinán. A cég már szombaton bejelentette, hogy kiterjeszti a klinikai kísérleteket, és az eddigi 30 ezer ember helyett 44 ezer emberen végez majd klinikai tesztet.

Az indianapolisi székhelyű Ely Lilly azt jelentette be, hogy a rheumatoid artritiszre alkalmazott egyik gyógyszere több mint ezer betegen végzett vizsgálatuk szerint a baricitinib (Olumiant),- el és remdesivir kombinációval kezelt betegek lábadozási ideje egy nappal rövidebb, mint azoké, akiket csak remdesivírrel kezelnek. Az Ely Lilly az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez (FDA) fordul a készítmény Covid-19-re történő engedélyezése végett.

Az Egyesült Államokban jelenleg három gyógyszergyár folytat szakemberek által érdemlegesnek minősített vakcinateszteket, és a kormány több milliárd dollárt fektetett a kutatásokba.

A The New York Times hétfői számában ismertetett egyik felmérés szerint azonban az amerikai közvélemény egyre szkeptikusabb a várható vakcinák megbízhatóságát illetően. A Kaiser Family Foundation - amely a Kaiser Permanente egészségbiztosító egészségpolitikai elemzésekkel foglalkozó intézménye - múlt héten készített elemzése szerint az amerikaiak csaknem kétharmada - 62 százaléka - aggódik amiatt, hogy az FDA túl gyorsan engedélyez vakcinát, anélkül, hogy az bizonyítottan hatékony és biztonságos lenne.
| koronavírus, vakcina, Pfizer
2020-09-15 11:32:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop