Hirdetés

A Pfizer szerint a Covid-19 vakcina legalább hat hónapig véd, a változatok ellen is

A Pfizer / BioNTech koronavírus vakcinájának folyamatban lévő, 3. fázisú klinikai vizsgálata megerősíti, hogy védelme a második adag után legalább hat hónapig tart - közölték a cégek csütörtökön. Az eddigi legjobb becslés szerint a védelem időtartama 90 nap volt.

koronavírus, COVID-19, vakcina, Pfizer/BioNTec, 6 hónap védelem |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A vakcina hat hónapon keresztül több mint 91% -ban hatásos marad bármilyen tünettel járó betegséggel szemben - közölték a cégek. És úgy tűnik, hogy teljes mértékben hatékony a vírus az aggasztó B.1.351-es változata ellen, amely a Dél-Afrikában keringő domináns törzs, és a kutatók attól tartottak, hogy az oltások védelme elkerülése érdekében fejlődtek ki - közölték a cégek.

"A vakcina 100% -ban hatásos volt a súlyos betegségekkel szemben, az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) meghatározása szerint, és 95,3% -ban hatásos volt a súlyos COVID-19 ellen, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) meghatározása szerint.

Szerdán egy kisebb tanulmányban 12-15 év közötti kamaszok körében végzett vizsgálat 100% -os hatékonyságot mutatott.

"Ezek az adatok megerősítik oltóanyagunk kedvező hatékonysági és biztonsági profilját, és arra késztetnek bennünket, hogy nyújtsunk be egy biológiai engedély iránti kérelmet az Egyesült Államok FDA-jához" - mondta Albert Bourla, a Pfizer elnöke és vezérigazgatója közleményében. 

A BLA a teljes jóváhagyás iránti kérelem. Az oltóanyagnak jelenleg sürgősségi felhasználási engedélye van, az EUA, amely nem teljes körű jóváhagyással rendelkezik.

"A második oltást követő hat hónapon keresztül megfigyelt magas oltóanyag-hatékonyság és a Dél-Afrikában elterjedt változat elleni védelem továbbra is bizalmat nyújt az oltás általános hatékonyságát illetően."

A vállalat több mint 46 000 önkéntesnél tanulmányozta az oltást, és 927 bizonyított Covid-19 esetet figyelt meg.

"A vizsgálat 927 bizonyított tünettel járó COVID-19 esete közül 850 COVID-19 eset volt a placebo csoportban, és 77 eset volt a BNT162b2 csoportban, ami 91,3% -os oltási hatékonyságnak felel meg" - mondta.

"A súlyos betegség harminckét esetét figyelték meg a placebo csoportban, míg a BNT162b2 oltott csoportban egyet sem, ami azt jelzi, hogy a vakcina 100% -ban hatásos volt a súlyos betegséggel szemben, a CDC meghatározása szerint. 

Az FDA meghatározása szerint 21 esetet figyeltek meg a placebo csoportban, szemben a BNT162b2 oltással kezelt csoport egy esetével, ami az FDA meghatározása szerint 95,3% -os hatékonyságot jelez.

Az FDA súlyos betegségének meghatározása magában foglalta a megemelkedett légzési arányt, amely légzési nehézségre utal; megemelkedett pulzus, oxigéntelítettségi szint 93% vagy alacsonyabb; súlyos légzési elégtelenség, mely további oxigénre vagy gépi lélegeztetést tesz szükségessé, sokkra utaló vérnyomásesés; jelentős vese-, máj- vagy idegrendszeri rendellenesség, intenzív osztályos kezelés vagy halál.

A CDC meghatározása magában foglalja a vér oxigénszintjét, amely 94% vagy annál alacsonyabb, és a tüdő infiltrátumok kimutatását röntgenen - a tüdőgyulladás jelzése – melynek kiterjedése meghaladja az 50% -ot.

A leggyakoribb mellékhatások az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom, fáradtság és fejfájás voltak.

"Dél-Afrikában, ahol a B.1.351 törzsvonal elterjedt és 800 résztvevőt vizsgáltak, kilenc COVID-19 esetet figyeltek meg, mind a placebo csoportban voltak, ami 100% -os oltási hatékonyságot jelez" - közölte a cég.

"Az oltás biztonságát immár több mint 44 000 16 éves és idősebb résztvevőnél értékelték, több mint 12 000 oltott résztvevőnél legalább hat hónapos nyomon követés volt a második adag után."

koronavírus, COVID-19, vakcina, Pfizer/BioNTec, 6 hónap védelem

2021-04-01 13:56:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop