A Pfizer szerint vakcinájuk több mint 90 %-ban hatásos

A gyógyszergyártó cég hétfőn jelentette be, hogy koronavírus vakcinájuk vizsgálati adatainak korai elemzése azt mutatja, hogy a vakcina nagyon hatékony a Covid- 19 megelőzésében. Ez biztató a világ számára, mely aggódva vár bármilyen pozitív hírt a pandémiáról, amely több mint 1.2 millió ember halálát okozta eddig.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Doktor Albert Buria, a Pfizer elnök-vezérigazgatója időnként tárgyalt Trump elnökkel a vakcina kísérlet állásáról

„Minden esetben, amikor beszéltem az elnökkel, mondtam neki, hogy nem kell aggódnia miattunk, hogy nem tartjuk be a biztonsági előírásokat, de olyan gyorsan el fogjuk készíteni a vakcinát, amint az tudományosan lehetséges, nyilatkozta Bouria a New York Times-nak.

A Pfizer, mely a német BioNTech gyógyszergyártóval fejlesztette ki a védőoltást, csak szűkszavú beszámolót adott a klinikai vizsgálatról, az adatok első hivatalos áttekintése után, melyet egy külső szakértői bizottság végzett.

A cég szerint az adatok elemzése során azt állapították meg, hogy a vakcina több mint 90 %-ban hatásos volt a betegség megelőzésében a vizsgált önkéntesek között, akiknél nem volt bizonyítható korábbi fertőzés.

Ha az eredmények tartósnak bizonyulnak, ez a védekezési szint azonos lesz az igen hatásos gyermekkori védőoltásokkal, mint pl. a kanyaró elleni vakcina. Súlyos biztonsági aggály nem merült fel, mondta a gyógyszergyártó.

A Pfizer azt tervezi, hogy az FDA-tól sürgősségi engedélyt kér a két adagos vakcinára még ebben a hónapban, miután összegyűjtötte a javasolt kéthavi biztonsági adatokat. Az év végére eleget fog gyártani ahhoz, hogy 15-20 millió ember beoltsanak.

Kathrin Jensen, a Pfizer vakcina-kutatási vezetője egy interjúban történelmi pillanatnak nevezte azt a tényt, hogy valaki egy éven belül egy vakcinát tudott kifejleszteni.

Független tudósok óvnak attól, hogy a korai eredményeket túlértékeljék, mielőtt a hosszútávú biztonsági és hatékonysági adatok összegyűlnek. Ennek ellenére a Pfizer az első cég, amely pozitív eredményeket jelentett be késői stádiumban lévő vakcina vizsgálatról és ezzel világelső a globális versenyben, mely januárban kezdődött és rekord sebességgel ért célba.

Jelenleg 11 védőoltás van késői klinikai kísérleti stádiumban, ebből négy az Egyesült Államokban. A Pfizer eredményei biztatók a Moderna védőoltása számára is, mely hasonló technológiát használ. A Moderna az nyilatkozta, hogy a korai eredmények ebben a hónapban várhatók.

A hír néhány nappal azután érkezett, hogy Joe Biden győzött Trump elnök ellen az elnökválasztáson. Trump többször célzott arra, hogy a vakcina kész lesz a választás napja előtt november 3-án. Idén ősszel a Pfizer vezetője gyakran állította, hogy a cég októberre készen lesz a védőoltással, de ez nem sikerült.

Az Operation Warp Speed, mely szövetségi próbálkozás volt a védőoltás piacra segítésének gyorsítására, a Pfizernek 1, 95 milliárd $-t ígért 100 millió adagért, melyet az amerikaiaknak ingyenesen adtak volna. De Dr. Jansen távol tartotta a céget az elnök politikájától és megjegyezte, hogy a cég ellentétben más versenytársaival, nem fogadott el szövetségi pénzt a kutatás-fejlesztésre.

 „Soha nem vettünk részt a Warp Speed-ben”, mondta, „nem fogadtunk el soha pénzt a kormánytól vagy bárkitől”.

Azt mondta, hogy az eredményekről a külső szakértői bizottságtól vasárnap, röviddel délután 1.00 kor kapott értesítést, és hogy az időzítést nem befolyásolta az elnökválasztás. Mindig azt mondtuk, hogy a tudománytól függ, hogy viselkedünk, nem a politikától, mondta.

A Pfizer által hétfőn kibocsájtott adatok egy sajtóközlemény, nem egy tudományos szaklapban megjelent publikáció. Nem bizonyító erejű közlés, hogy a védőoltás valóban hatásos és biztonságos, és a kezdeti eredmények, a 90 %-os feletti hatékonyság változhat a ahogy a vizsgálat folytatódik.

Dr. Jansen azt mondta, hogy miután a klinikai vizsgálat folytatódik, a külső független testület nem közölt velük más részleteket, pl. hogy hány embernél alakult ki a Covid-19 enyhe vagy súlyosabb formája, mely fontos információ, amit az FDA bármelyik koronavírus vakcina értékeléséhez elvár.

Az FDA ezenkívül további részletea adatokat is kért, melyek áttekintése hetekig tarthat pl. hogyan tervezi a gyógyszergyártó cég több millió adagot előállítani, és garantáni, hogy a termék ugyanolyan és hatásos lesz

A klinikai vizsgálat addig fog folytatódni még 164 ember nem betegszik meg a 44 000-ből illetve mennyire védi a vakcina azokat akiket már megfertőzött a vírus, illetve mennyire véd a Covid-19 súlyos formájától-

A résztvevő fele két alkalommal egy adag védőoltást kapott, a résztvevők másik fele placebo-t. Az első elemzés 94 önkéntesen alapult, akik Covid-19 betegek lettek.

Dr. Jansen azt mondta, hogy a külső bizottság nem mondta meg, hogy ezekből az esetekből hány volt olyan résztvevő, akit korábban beoltottak. De legtöbbjük a placebo csoporthoz tartozhatott.

Dr. Jansen azt mondta, hogy a koronavírus fertőzés globális kirobbanása hozzájárult a sebességhez, amivel a vizsgálat részvevői megfertőződtek. Mindenki láthatja, hogy a fertőzések száma mindenhol emelkedik, mondta, nagyon hamar el fogunk jutni a 164 Covid 19 fertőzötthöz, mondta.

| koronavírus, COVID-19, védőoltás, Pfizer, BioNTech
2020-11-09 15:58:42
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop