A SARS-CoV-2 megfertőzheti a méhlepényt, az oltással megelőzhető a születés körüli halálozás

Amerikai patológusok először észlelték a SARS-CoV-2 (a delta-változatát) gyulladt méhlepényben. A Journal of Infectious Diseases -ben ( megjelent jelentésük magyarázatot ad a fertőzés utáni terhességi szövődmények arányának közelmúltbeli növekedésére,

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Röviddel utána megjelent a témában  a Nature Medicine ) jelentéése iss:  (2022 : DOI 10.1038/s41591-021-01666-2 ) a védőoltás nagyrészt megvéd.

A járvány korai szakaszában észrevették, hogy a terhesség alatti fertőzés növeli a szövődmények és a gyermek elvesztésének kockázatát. Úgy tűnik, hogy a veszély a delta hullám idején megnőtt. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) novemberi tanulmánya szerint a vetélés kockázata a fertőzés után négyszeresére nő.

Nem világos azonban, hogy ez az anya betegségének a következménye, vagy a méhlepény és a gyermek is fertőzött. A legtöbb szakértő jelenleg azt feltételezi, hogy a vírus nem tud átjutni a placenta gáton, mert még nem nőtt a fejlődési rendellenességek száma, mint például a rubeolában vagy legutóbb a Zika-betegségben.

A bostoni Massachusetts General Hospital munkatársa, Andrea Edlow vezette csapatnak mostanra sikerült kimutatnia a vírust 3 terhes nő méhlepényében, illetve egy gyermeknél. A gyermek közepesen súlyos metabolikus acidózisban és légzési distressz szindrómában szenvedett, amit az orvosok a korai születésnek tulajdonítottak. A SARS-CoV-2-t nem lehetett kimutatni a gyermekben.

Mind a 3 nő méhlepényében gyulladásra utaló jeleket találtak. A SARS-CoV-2 RNS-ét. A placentaszövet PCR-tesztje is pozitív volt. A szekvenálás megerősítette, hogy a nők fertőzöttek a delta-variánssal. A vírust a terhes nők vérmintáiban is kimutatták.

Ez arra utal, hogy a SARS-CoV-2 az aktív virémiás fázisban fertőzte meg a placentát. A vírusok a placenta magzati oldalán is kimutathatók voltak. A patológusok azonban nem kaptak engedélyt a két elhunyt magzat boncolására, így továbbra sem világos, hogy a gyermek valóban fertőződott-e.

Edlow úgy véli, hogy a Delta nagyobb kockázatot jelent a terhességre, mint a korábbi változatok, amelyeknél a korábbi 64 eset vizsgálata során soha nem talált SARS-CoV-2-t a vérben vagy a méhlepényben. 

Az viszont biztos, hogy a terhesség alatti SARS-CoV-2 fertőzés veszélyeztetheti a magzat életét. Ez ismét megmutatkozik Sarah Stock, az Edinburghi Egyetem munkatársának és a COPS-tanulmány munkatársainak ("COVID-19 in Pregnancy in Scotland") elemzésében. A kutatók minden skóciai terhességhez hozzáfértek, amit sikerült összevetni az oltási nyilvántartással.  

Az oltási kampány 2020. december 8-án kezdődött Skóciában. Április 16-tól általában terhes nőknek is ajánlották. Az elfogadottság azonban alacsony maradt. A 2021. október 31-ig tartó időszakban az oltási arány mindössze 32,3% volt, szemben az összes azonos korú nő 77,4%-ával.

A következmény a terhesség 24. hete és a születés utáni 28. nap között megnövekedett halálozási arány volt (megnyúlt perinatális mortalitás). 1000 születésenként 22,6 volt az anya fertőzésétől számított 4 héten belül született gyermekeknél (élve vagy holtan), ami jóval meghaladja az 1000 születésenkénti 5,6-os pandémiás háttérarányt.

Valójában az összes SARS-CoV-2 fertőzés 77,4%-a, az összes ebből eredő kórházi kezelés 90,9%-a és az ezt követő intenzív osztályra kerülők 98%-a, valamint az összes csecsemőhalál olyan terhes nőknél történt, akik a COVID-19 idején terhesek voltak. nem oltott.

A szerzők szerint ezért a védőoltás a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja annak, hogy a terhes nők megvédjék magukat és babáikat a súlyos COVID-19 betegségtől.

| Sars-CoV2, delta variáns, halálozás, terhesslg
2022-01-15 13:20:33
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop