A SARS-CoV-2 megfertőzheti és károsíthatja a májat

A kutatók SARS-CoV-2-t mutattak ki COVID-19-ben elhunyt betegek májában. A Nature Metabolism publikációja szerint a fertőzés a májműködés zavarához vezethet.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Májgyulladás, Covid-19

A COVID-19 súlyos eseteiben nem ritka a májértékek emelkedése. Korábban nem volt világos, hogy ez a betegség általános reakciója-e, vagy a vírusok közvetlenül károsíthatják a májat. Korábbi vizsgálatok már kimutatták a vírust a májsejtekben.

A Hamburg-Eppendorf Egyetemi Kórház Prof. Tobias Huber által vezetett csoportjának sikerült megerősíteniük, hogy a SARS-CoV-2 fertőzések az AST és az ALT májenzimek növekedéséhez vezetnek. A nozokomiális fertőzésben szenvedő betegek egy csoportjában a májenzimek emelkedése csak a fertőzés után kezdődött.

A COVID-19-ben elhunyt 49 beteg közül 31-nél a vírus RNS-t a májsejtekben, Kupffer sejtjeiben és immunsejtjeiben mutatták ki. 3 betegből 2-nél a kutatók még fertőző vírusokat is tudtak izolálni.

A vírusok az ACE2 receptorokon keresztül juthattak be a sejtekbe, amelyek a májsejtekben is jelen vannak. Tobias Huber azonban azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az SRB1 receptor, amelyen keresztül a koleszterint felveszik a sejtekbe, megkönnyíti a sejtekbe való bejutást, amint azt a hepatitis C vírus esetében is kimutatták. Az aktív fertőzés másik jele volt, hogy a májsejtek a vírusfertőzésekre jellemző interferon választ mutattak, ami hasonló volt a hepatitis fertőzésekéhez.

A hamburgi kutatók úgy vélik, lehetséges, hogy néhány COVID-19-beteg késői májkárosodást szenvedhet el. 

| SARS-CoV-2, koronavírus, májkárosodás
2022-03-29 18:49:45
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop