A SARS-Cov2 „szuperváltozata” jelent meg Dél-Afrikában, Botswanában és Hong Kongban (UPDATE)

A B.1.1.529 változat „rendkívül magas” számú mutációt tartalmaz, 32 mutációval. Három különböző országban azonosították az új vírus változatot, amely „rendkívül magas” számú mutációt tartalmaz, és amely kikerülheti az immunrendszert, bár az esetek száma nagyon kicsi.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A B.1.1.529 törzs , a B.1.1 nevű régi változat sarja, 32 tüskemutációt tartalmaz, és Dél-Afrikában , Botswanában, egy esetet pedig Hongkongban találtak. A B.1.1.529 variáns 50 pozitív esetét jegyezték fel.

A virológusok folyamatosan új covid-variánsokat azonosítanak, és ezek gyakran nem terjednek tovább néhány esetnél. Még ha képesek is elkerülni a vakcinákat, ha kevésbé fertőzők, mint egy domináns változat egy országban, gyorsan kihalhatnak.

A Dél-Afrikából exportált hongkongi eset felerősíti az aggodalmakat, hogy a nemzetközi utazások során több fertőzés terjed majd el.

A hongkongi eset egy 36 éves férfi volt, aki október 23-án utazott Dél-Afrikába, és november 11-én tért vissza. Negatív lett a tesztje, amikor visszaérkezett Hongkongba, de egy karantén hotelben is pozitív lett. 

Dél-Afrikában a hétfői 312-ről keddre több mint 860-ra nőtt a megerősített Covid-esetek száma, bár a tudósok úgy vélik, hogy túl korai lenne megmondani, hogy van-e kapcsolat az új „szuperváltozattal”.

Az új változatot kedden azonosította Tom Peacock, a londoni Imperial College virológusa. A változat 32 tüskés mutációja „rendkívül magasnak” számít. A Delta változat, amely ma már világszerte domináns, 16-ot tartalmaz.

A tüskék mutációja lényegében a vírus „trükkje”, amelyek lehetővé teszik, hogy alkalmazkodjon, például jobban átvihető, elkerülje a vakcinákat vagy halálosabbá váljon. Nem ismert, hogy a B.1.1.529 fertőzőbb-e, vagy le tudja-e győzni a Delta dominanciáját.

Dr. Peacock ezt írta: „Az Ázsiába irányuló export azt jelenti, hogy ez elterjedtebb lehet. Szintén a rendkívül hosszú ághossz és a hihetetlenül sok tüskemutáció azt sugallja, hogy ez komoly aggodalomra ad okot. Hozzátette: „Érdemes hangsúlyozni, hogy ez jelenleg rendkívül alacsony számban fordul elő Afrika egy olyan régiójában, ahol meglehetősen jó a mintavétel, de nagyon is figyelemmel kell kísérni ezt a szörnyű tüskeprofil miatt.

(UPDATE) 

Hat afrikai országból felfüggeszti péntektől a repülőjáratokat a brit kormány

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter csütörtök este bejelentette, hogy az átmeneti intézkedés - amely brit idő szerint péntek déltől lép érvénybe - Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit - az egykori Szváziföldet - és Zimbabwét érinti.Ezeket az országokat a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi, azoknak, akik e hat országból érkeznek, kijelölt karanténszállodákba kell vonulniuk. 

Brit kutatók szerint jelenleg úgy tűnik, hogy e variáns egyetlen dél-afrikai országrészben koncentrálódik, bár vannak arra utaló jelek is, hogy ez a vírusváltozat Dél-Afrika kiterjedt térségeiben jelen lehet.

„Nem meglepő, hogy egy új változatot észleltek Dél-Afrikában” – kommentálja Adrian Puren professzor, a NICD ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: „Bár kevés adat áll rendelkezésre, szakértőink túlóráznak, hogy megismerjék az új változatot és annak lehetséges következményeit. A kutatások gyors ütemben zajlanak, és a közvélemény biztos lehet abban, hogy naprakészen tájékoztatjuk őket.”

Az észlelt esetek és a pozitív tesztek aránya egyaránt gyorsan növekszik, különösen a délafrikai Gautengben, North Westben és Limpopoban. Dr. Michelle Groome, a NICD Közegészségügyi Felügyeleti és Reagálási Osztályának vezetője azt mondta, hogy a tartományi egészségügyi hatóságok továbbra is fokozott készenlétben állnak, és kiemelten kezelik a vírusminták genetikai meghatározását. 

 "Az egyéneknek be kell oltaniuk magukat, maszkot kell viselniük, megfelelő kézhigiéniát kell gyakorolniuk, be kell tartaniuk a távolságot, és jól szellőző helyeken kell gyülekezniük." Összegezve: „A megelőző intézkedéseknek való egyéni megfelelés nagy hatással lehet az új változat terjedésének korlátozására.” 

Az afrikai egészségügyi hatóságok azt tervezik, hogy a jövő héten tárgyalásokat folytatnak dél-afrikai kollégáikkal az új koronavírus-változatról.

Az új változat adatait jelenleg elemzik, és a találkozó után további információkat tesznek közzé.


| koronavírus, délafrikai variáns
2021-11-27 14:25:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop