Hirdetés

A tocilizumab alkalmas a citokin vihar ellen is

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Roche gyógyszergyár megkezdte a tocilizumab nevú gyógyszer klinikai III. fázis vizsgálatát a COVID-19 gyógyítására. Most a vizsgálat első eredményeit közölték, még szaklapban történő publikáció előtt.

tocilizumab, COVID-19, citokin vihar |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Az eredményeket a vizsgálatot végző párizsi orvosok néhány héten belül teszik közzé egy tudományos lapban, de "közegészségügyi megfontolásokból" az eredmények nyilvánosságra hozatala mellett döntöttek, miután az egész világot érinti a járvány. 

A Roche gyógyszergyár által forgalmazott tocilizumabot eredetileg artritiszes betegek kezelésére használjak. A gyógyszer blokkolja az immunrendszer működéséért felelős egyik fehérje receptorát. Sok beteg az eltúlzott immunválasz (citokinvihar) miatt hal meg, amely a tüdőt, a szívet és a vesét károsítja. 

A klinikai vizsgálatot 13 párizsi közkórházban 129 olyan koronavírusos betegen végezték el, akik súlyos tüdőgyulladásban szenvedtek és oxigénellátásra szorultak. A fertőzötteknek csak alig 5-10 százaléka tartozik ebbe a csoportba, de ők azok, akiknél a legjelentősebb a kockázata annak, hogy lélegeztetőgépre is szükségük lehet vagy pedig meghalnak - mondta az egyik kutató.

Arésztvevők egyik fele egy vagy két tocilizumab-injekciót kapott a szokásos kezelésen (oxigén, antibiotikumok, véralvadásgátlók) kívül, a másik fele kizárólag a szokásos kezelést kapták. Két hétig tartották megfigyelés alatt őket, és azóta is megfigyelik őket a következtetések megerősítésére. A kutatók szerint eddig egyiküknél sem jelentkeztek olyan mellékhatások, amelyek a tocilizumabnak lennének tulajdoníthatók.

A tocilizumab ára jelenleg 800 euró injekciónként, ami nagyon jelentős, de olcsóbb, mint egynapi kórházi ellátás egy intenzív osztályon - hívta fel a figyelmet a párizsi közkórházak igazgatósága.

tocilizumab, COVID-19, citokin vihar

2020-04-29 13:27:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop