A WHO és a kínai járvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerdán kijelentette, hogy "nagyon aggódik" a Kínában tapasztalt példátlan arányú Covid-eset miatt, a testület sürgette Pekinget, hogy gyorsítsa fel a legveszélyeztetebbek beoltását.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: The Guardian

"A WHO-t nagyon aggasztja a kínai helyzet alakulása, a súlyos betegségekről szóló jelentések száma" - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus egy heti sajtótájékoztatón, részletes információkért kérve a betegség súlyosságáról, a kórházi felvételekről és az intenzív terápiás követelményekről.

"A WHO támogatja Kínát abban, hogy erőfeszítéseit a legnagyobb kockázatnak kitett emberek beoltására összpontosítsa országszerte, mi pedig továbbra is támogatjuk a klinikai ellátást és egészségügyi rendszerének védelmét" - tette hozzá.

2020 óta Kína szigorú egészségügyi korlátozásokat vezetett be az úgynevezett „nulla Covid” politika részeként, a kormány azonban december elején megszüntette az intézkedések többségét, mert ezek a közvélemény haragját váltották ki, és jelentős hatást gyakoroltak a gazdaságra.

Az esetek száma azóta megugrott, ami félelmet kelt a magas halálozási arány miatt, különösen a veszélyeztetett idősek körében.

A kínai hatóságok kedden közölték, hogy ezentúl csak azok szerepelnek a Covid halálozási statisztikákban, akik közvetlenül a vírus okozta légzési elégtelenségben  haltak meg. A halálozási kritériumok változása azt jelenti, hogy a legtöbb esetet már nem számolják, Kína pedig szerdán közölte, hogy az előző napon egyetlen ember sem halt meg Covid-19-ben.

A WHO sürgősségi főnöke, Michael Ryan hangsúlyozta, hogy több védőoltásra van szükség: "Hetek óta mondogatjuk, hogy ezt a rendkívül fertőző vírust mindig nagyon nehéz lesz teljesen megállítani pusztán közegészségügyi és szociális intézkedésekkel". "És a legtöbb ország valóban átállt egy vegyes stratégiára."

| Covid, Kína, WHO
2023-01-04 12:27:35
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop