Hirdetés

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.

koronavírus, járvány, COVID-19, WHO, gyógyszerkísérlet, |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Az WHO március 20-án  bejelentette be a "Szolidaritás" névű globális klinikai vizsgálatot, melynek során négy, már létező, de más célból kifejlesztett gyógyszer hatékonyságát vizsgálják a covid-19 gyógyításában,illetve a SARS-CoV-2, az új típusú koronavírus elpusztításában, írja a Science.

A módszertant annyira leegyszerűsítették, hogy még a leginkább leterhelt kórházak is csatlakozhassanak hozzá. Olyan hatóanyagokat keresnek, amelyek képesek lassítani, vagy megakadályozni a vírus szaporodását. 

Ezzel lerövidíthető a betegség lefolyása, amivel értékes erőforrásokat szabadíthat fel az ellátórendszerben, és életmentő lehet. Másrészt megelőzésre is használható lenne, a naponta fertőzöttek tucatjaival találkozó egészségügyi dolgozók védelmében.

Az alanyok azok, akik eleve kórházi kezelésre szorulnak a covid-19 miatt.

A WHO nagy globális klinikai tesztjében négy más célból kifejlesztett, részben még kísérleti hatóanyag szerepel:

• a maláriagyógyszer chloroquine/hydroxychloroquine

• a HIV-fertőzés kezelésére kifejlesztett Lopinavir és ritonavir (LPV/r) páros

• az LPV/r és az interferon-béta kombinációja

•  és az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett antivirális szer, a remdesivir.

Kezelőorvosaik megadják a páciens adatait, illetve a kórházban rendelkezésre álló gyógyszereket, majd a rendszer kisorsolja, hogy az adott pácienst melyik szerrel kezeljék. A kísérletben főleg a végeredményre koncentrálnak, bár a kevésbé túlterhelt kórházakban folyamatos teszteléssel a gyógyszerek hatásmechanizmusát is felderíthetik. 

A WHO szerint mérlegelni kellett a gyorsaság és a tudományos szigor között, és a gyorsaság mellett döntöttek. 

Remdesivir

A remdesivir egy korábbi, 2017-es laboratóriumi vizsgálat szerint két régebb óta ismert koronavírustörzs, a SARS-ot illetve a MERS-et okozó ellen hatékony volt. A Remdesivir antivirális szer, a vírusok szaporodását gátolja az RNS-polimeráz enzim gátlásával.

A Remdesivirt már a járvány kezdetén bevetették, az Egyesült Államokban egy-egy esetben a gyógyszer javított egy fertőzött állapotán. A világ legjobbjai között számon tartott kínai Fudan Egyetem oktatója ennek a klinikai alkalmazásában látja a legnagyobb lehetőséget. A Remdesivir a betegség korai szakaszában lehet igazán hatékony, mert megakadályozza, hogy a vírus a szervezetben elszaporodva súlyos tüneteket váltson ki. 

Chloroquine/hydroxychloroquine

Kevés adatunk van csak arról, hogy a szer, amit most tömegével vásárolnak fel a patikákból, egyáltalán hatásos-e, de azt eddig is tudtuk, hogy a mellékhatásai rendkívül súlyosak.A főemlősökkel végzett tesztek alapján úgy tűnt, hogy még rontanak is a helyzeten. A jelenleg az is homályos, hogy a Covid-19 ellen hatékony-e. 

Vannak arra utaló jelek is, hogy a hydroxychloroquine többet árt, mint használ. Számos mellékhatása közül az egyik, hogy bizonyos esetekben károsítja a szívet. Miután a szívbetegek eleve sérülékenyebbek a fertőzés során, rájuk különösen veszélyes lehet.

Lopinavir és ritonavir (LPV/r)

Ez a kombináció az AIDS megelőzésében nagyon hatékonynak bizonyult. Ezek a vírus szaporodását gátolják, HIV-fertőzés esetén meggátolják a betegség kialakulását. Az LPV/r-t szedő HIV-fertőzöttek vérében olyan alacsony a vírusszám, hogy maguk már nem is számítanak fertőzőnek.

Laborkísérletek alapján az LPV/r a koronavírusok szaporodását is gátolják. Selyemmajmokon végzett kísérletekben a MERS-t okozó koronavírus ellen hatékonynak is bizonyult. Az emberkísérletek eredményei ennél ellentmondásosabbak, csak egészen minimális javulást eredményezett az LPV/r.

LPV/r+interferon-béta

Megvizsgálják az LPV/r és az interferon-béta kombinációját is. Selyemmajmokon végzett kísérletekben ez is hatékonynak bizonyult. Az interferon-béta használatának is vannak kockázatai, különösen akkor, ha a betegség késői szakaszában adják, az interferon-beta súlyosabb szövetkárosodást okozhat.


koronavírus, járvány, COVID-19, WHO, gyógyszerkísérlet,

2020-03-25 12:23:27

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop