Átmenetileg leállította a fázis 3 tesztet az AstraZeneca

Felfüggesztették biztonsági megfontolásokból az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, de a jövő héten folytathatják.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

 "A szabványos felülvizsgálati eljárás miatt szüneteltetik a klinikai tesztet, lehetőséget biztosítva ezzel a biztonsági adatok ellenőrzésére".

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott koronavírus elleni védőoltást többek között az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában tesztelik. Az AstraZeneca hangsúlyozta: egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül.

Az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt leállították a tesztelést, egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta, amelyet vírusfertőzés is okozhat. A tesztalany felépülőben van, és valószínűleg még szerdán elhagyhatja a kórházat.

"A nagyobb kísérletsorozatokban véletlenszerűen felléphetnek megbetegedések, amelyeket azonban független oldalról alaposan meg kell vizsgálni" - közölte a cég. Az állásfoglalás szerint az AstraZeneca fel fogja gyorsítani a vizsgálatot, hogy az oltóanyag engedélyeztetési eljárása a lehető legkisebb mértékben húzódjon csak el.

A cég hozzátette: a cél éppen annak megállapítása, hogy a betegséget a vakcina okozta-e. A Financial Times című brit napilap szerdán az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a tesztelését a jövő héten folytathatják.

AstraZeneca által fejlesztett AZD1222 vakcina legyengített csimpánz-influenzavíruson alapul, amely megdolgoztatja az immunrendszert, hogy fertőzés esetén ártalmatlanítsa a koronavírust.

A Stat News szerint a tesztelés felfüggesztése kihatással lesz az AstraZeneca egyéb oltóanyagainak teszteléseire, illetve más védőoltásgyártók klinikai vizsgálataira is.

Kilenc amerikai és európai vakcinagyártó biztosított kedden mindenkit arról, hogy betartja a biztonsági és hatékonysági szabványokat. Az AstraZeneca, a Pfizer, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson, a Merck & Co, a Moderna, a Novavax, a Sanofi és a BioNTech elkötelezték magukat, hogy a vakcinafejlesztésben betartják a tudományos folyamat integritását, miután egyre több aggály merült fel, hogy az oltóanyag gyorsabb kifejlesztése érdekében politikai nyomásra a biztonsági szabványok esetleg csorbát szenvedhetnek.

Mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök hangoztatja, hogy az év végéig, de lehet, hogy a november 3-ai elnökválasztásig meglesz az oltóanyag.


| koronavírus, COVID-19 járvány, vakcia teszt, AstraZeneca
2020-09-10 10:38:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop