Az amerikai orvosok újragondolják a Pfizer Paxlovid alkalmazását

A héten megugrott a Pfizer COVID-19 vírusellenes Paxlovid alkalmazása, melyet az alacsonyabb kockázatú COVID-betegek számára javasoltak. Egyes orvosok azonban újragondolják a gyógyszer felírását, miután a CDC arra figyelmeztetett, hogy a tünetek kiújulhatnak a gyógyszeres kezelés befejezése után, és a betegeknek másodszor is karanténba kell vonulniuk.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: CNA

Az újonnan fertőzött veszélyeztetett emberek kezelésére a súlyos betegségek megelőzése érdekében engedélyezett a Paxlovid alkalmazása, mely a fertőzések számának növekedésével megugrott.

A kormány adatai szerint a múlt héten több mint 162 000 kúrát kezdtek el – szemben a tavaly év végi forgalomba hozatala óta átlagosan heti 33 000-rel. A Biden adminisztráció tisztviselői a Paxlovid széles körű használatát szorgalmazták, amelyet a kormány megvásárolt és ingyenesen biztosít.

Azonban több olyan betegről is beszámoltak, akik szerint tüneteik enyhültek a Paxlovid hatására, de néhány nappal az ötnapos kezelés befejezése után visszatértek. Ezért kedden a Centers for Disease Control and Prevention, kiadta azt a tanácsát, hogy a Paxlovid-használóknak második öt napig izolálniuk kell, ha a tünetek visszatérnek. Továbbra is ajánlja a Paxlovidot azoknak, akiknek súlyos az egészségi állapota, vagy 75 év feletti.

A Pfizer szerint a vírus visszatérése ritka, és nem kizárólagosan kapcsolódik a gyógyszeréhez. "A Paxloviddal kezelt betegeknél a mai napig nem tapasztaltunk gyógyszer-rezisztenciát" - mondta a szóvivő.

A Paxlovid sürgősségi engedélye előírja, hogy csak újonnan fertőzött, kockázati tényezőkkel rendelkező embereknél alkalmazható, de az orvosok szerint sokan mások is kérnek receptet.

A CDC azt is közölte, hogy nem világos, hogy a visszatérő tüneteknek köze van-e a Paxlovidhoz, vagy egyszerűen a COVID-19 természetes lefolyásának része, az emberek egyik nap jobban érzik magukat, majd másnap rosszabbul, de a tünetek nagyon enyhék.

Vannak, akik megkérdőjelezik, hogy mennyit segít a Paxlovid, tekintettel a beoltott vagy korábban COVID-19-cel fertőzött emberek nagy számára. A gyógyszert decemberben engedélyezték, miután a nem oltott, magas kockázatú COVID-betegeken, például cukorbetegségben szenvedő betegek körében végzett vizsgálat szerint 88%-kal csökkent a kórházi kezelés vagy a halálozás száma. Abban az időben a Delta változat volt az elterjedt, de azóta kiszorította a jobban fertőző Omicron.

Mindent összevetve a kiújulások nem csökkentik a gyógyszer hasznosságát, a gyógyszer összességében sikeres volt - mondják a szakértők.

| Covis, Paxlovid
2022-05-29 16:42:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop