Az AstraZeneca vakcinája is a befutók között

Az adatok tanúsága szerint az AstraZeneca nemzetközi innovatív gyógyszergyártó vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája kifejezetten eredményes a COVID-19 fertőzés megakadályozása terén.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A vakcina vektorként csimpánz náthavírust használ, más technológia, mint a Pfizer/BioNTech illetve a Moderna mRNS védőoltása.

Két különböző adagolási sémát használtak a klinikai vizsgálatokban, mindkettő hatékonynak bizonyult, azonban az egyik esetben kedvezőbb eredmények születtek. Mindkét esetben két oltást kaptak az oltóanyagból a vizsgálatban részt vevők.

90%-os hatékonyságot tapasztaltak abban az esetben, ha az első alkalommal fél dózist adtak, majd 1 hónappal később teljes dózist. A másik adagolási séma esetén, amikor 1 hónap különbséggel kétszer kaptak teljes dózist a vizsgálati személyek, a hatékonyság 62% volt.

Nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat, az AZD1222 vakcina minden dózisa jól tolerálhatónak bizonyult. A köztes eredmények teljes elemzése hamarosan publikálásra kerül. Az AstraZeneca haladéktalanul elkészíti a törzskönyvi dokumentációt és benyújtja a hatóságok számra világszerte.

A mai nap fontos mérföldkő a világjárvánnyal folytatott küzdelmünkben. A vakcina hatékonysága és biztonságossága megerősíti, hogy azonnali hatással lesz a közegészségügyi vészhelyzetre, hiszen képes csökkenteni a kórházak terhelését és életeket menthet.

A vakcinát legalább 6 hónapig 2-8 °C közötti hőmérsékleten lehet tárolni és szállítani, ezáltal könnyen használható a jelenleg rendelkezésre álló körülmények között is. Az alacsonyabb dózis-szükséglet azt ígéri, hogy az Európia Unióval kötött szerződés alapján, mely akár 400 millió adag AZD1222 vakcina leszállításáról szól a tagállamok számára, még több embert be lehet majd oltani Európában és világszerte.

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény az alábbi linken olvasható

| koronavírus, COVID-19, AstraZeneca
2020-11-23 09:50:43
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop